Ce descoperire! Lumina UV din LED-uri poate ucide COVID-19

Ce descoperire! Lumina UV din LED-uri poate ucide COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au demonstrat că noul coronavirusul (COVID-19) poate fi ucis eficient și rapid folosind diode emițătoare de lumină ultravioletă (UV).

Tehnologia UV-LED este relativ ieftină și poate fi disponibilă în curând atât pentru uz privat, cât și comercial. O echipă de cercetători a concluzionat recent că luminile UV din LED-uri omoară coronavirusul, Acesta este primul studiu de acest gen. Hadas Mamane, coautoarea cercetării de la American Friends of Tel Aviv University din SUA, consideră că becurile ar putea reprezenta o metodă ușoară de dezinfecție.

Cea mai ieftină şi uşoară metodă de dezinfectare a suprafeţelor a fost deja testată

„Întreaga lume caută în prezent soluții eficiente pentru dezinfectare”, a spus Hadas Mamane, autorul principal al studiului. „Problema este că, pentru a dezinfecta un autobuz, un tren, o sală de sport sau un avion prin pulverizare chimică, aveți nevoie de forță de muncă fizică și, pentru ca pulverizarea să fie eficientă, trebuie să acordați produsului timp să acționeze la suprafață. Cu toate acestea, sistemele de dezinfecție bazate pe becuri cu LED pot fi instalate în sistemul de ventilație și în aparatul de aer condiționat, de exemplu, și sterilizează aerul aspirat și apoi emis în cameră”.

Şi continuă: „Am descoperit că este destul de simplu să ucizi coronavirusul folosind becuri LED care radiază lumină ultravioletă. Am ucis virusurile folosind becuri LED mai ieftine, care consumă puțină energie și nu conțin mercur ca becurile obișnuite”, a mai adăugat aceasta.

Articolul, publicat în Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology, prezintă experimentul oamenilor de știință unde au descoperit că 265 nanometri (nm) unde de lumină ultravioletă au fost cele mai eficiente în uciderea virusului SARS-CoV-2, iar becurile cu o lungime de undă de 285 nm, care se găsesc mai ușor, au fost aproape la fel de eficiente. În mai puțin de 30 de secunde, lumina de 285 nm este capabilă să distrugă 99,9% din toți agenții patogeni, potrivit studiului Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, speranțele sunt că aceste becuri vor fi instalate în sisteme robotizate sau sisteme de aer condiționat, vid și apă, sporind eficiența dezinfectării suprafețelor și spațiilor mari, scrie contagionlive.