Oamenii de ştiinţă bănuiesc de mult timp că delfinii au un vocabular complex, dar s-au făcut puţine cercetări asupra limbajului acestora în sălbăticie. Acum, folosind cele mai recente softuri în domeniu, doctorandul Liz Hawkins a găsit corespondenţe între sunetele independente ale delfinilor şi comportamentul acestora.
Ea a identificat peste 70 de şuierături şi sunete distincte, mult mai multe decât au fost înregistrate până acum. Hawkins urmăreşte grupurile de delfini prin apele din jurul Capului Byron şi din sudul Australiei folosind o varietate de echipamente care o ajută să înoate alături de enigmaticele animale.
Deşi multă lume are impresia că delfinii zâmbesc mereu, nu este totul roz în lumea lor. Pe site-ul dolphinresearchaustralia. com, Liz Hawkins face un apel către iubitorii de animale în care pledează cauza delfinilor şi, în special, cere ajutor pentru conservarea habitatului acestora.
Ea susţine că "sunt animale remarcabile, care ascund o mulţime de enigme pe care dacă vrem să le dezlegăm vreodată trebuie să facem tot posibilul să le asigurăm supravieţuirea".