Ce schimbări apar pentru asigurările casa şi RCA lunile viitoare

Ce schimbări apar pentru asigurările casa şi RCA lunile viitoare

Până acum, 2012 a fost un an bogat în modifi cări pe piaţa asigurărilor. Noile reglementări care au apărut ar putea aduce creşteri cu 20 - 30% ale valorii poliţelor.

De la anul, românii trebuie să se pregătească pentru asigurări mai scumpe. Însă, şi atunci când vor avea nevoie de luat despăgubiri, firmele de asigurare ar putea fi mai receptive. Poliţele pentru case mai scumpe România este una din cele mai expuse ţări la catastrofe precum cutremurul sau inundaţiile. Prin urmare, Comisia de Supraveghere a asigurărilor a emis o normă prin care obligă firmele de asigurări să îşi creeze rezerve mai mari pentru a fi sigure că pot despăgubi clienţii în cazul în care se produce catastrofa. Combinate cu costurile de reasigurare, acestea determină firmele să scoată din buzunar mulţi bani în plus. Pentru a nu ieşi în pierdere, cel mai probabil firmele vor ajunge să scumpească asigurările de locuinţe.

  • Ce-ţi oferă cea mai simplă asigurare pentru 300 de euro pe an

N-ar trebui să ne mirăm dacă acestea ar ajunge să fie cu circa 20% mai scumpe, potrivit estimărilor. O veste bună pentru proprietarii de locuinţe este că nu trebuie să îşi încheie două poliţe. Concret, cei care au doar o asigurare facultativă nu vor mai trebui să îşi încheie şi o poliţă obligatorie, aşa cum decisese CSA. Atenţie însă! Nu orice asigurare facultativă este bună. Aceasta trebuie să ofere acoperire pentru cele trei riscuri de bază: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. RCA mai scump De la anul ar trebui să ne aşteptăm la creşteri de tarife şi la RCA. Până acum, multe firme de asigurări au practicat preţuri mici, pentru a vinde cât mai multe poliţe. Când clienţii cereau despăgubiri, erau de multe ori refuzaţi.Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a început însă să aplice tot mai multe amenzi companiilor care nu îşi onorează contractele precum şi penaliţăţi pentru despăgubirile acordate cu întârziere.

  • Ce-ţi oferă cea mai simplă asigurare de viaţă

În acest fel, firmele care vindeau ieftin vor fi obligate să crească valoarea poliţelor vândute, pentru a-şi putea despăgubi clienţii. Brokerii susţin că, de la anul, am putea să ne aşteptăm la scumpiri cu 20 -30% pe RCA. Cine despăgubeşte Regulile privind asigurarea de răspundere civilă auto rămân, deocamdată, nemodificate. Prin urmare, dacă un şofer vă accidentează în trafic în timp ce sunteţi la volan veţi obţine despăgubire de la asigurătorul acestuia. De la anul, lucrurile s-ar putea schimba. CSA a propus unele modificări care se vor aplica doar în cazurile accidentelor în care au fost implicate două autovehicule şi în urma cărora există doar pagube materiale.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Cât de sigură este asigurarea ta contra dezastrelor?

"Într-un astfel de caz, păgubitul se va putea adresa direct companiei de asigurare de la care a achiziţionat poliţa RCA. Practic, păgubitul îşi va mandata propriul asigurator să se ocupe de demersurile necesare pentru a recupera despăgubirea ce i se cuvine de la asiguratorul şoferului vinovat de accident. Pentru deschiderea dosarului de daună vor fi necesare aceleaşi acte ca până acum", ne-au explicat reprezentanţii CSA. CSA poartă discuţii cu asigurători pentru a vedea dacă introducerea modificării este oportună. O veste bună pentru români este că nu vor avea nevoie de două asigurpări pentur locuinţe "Dacă este victima unui accident auto, şoferul s-ar putea adresa direct companiei de la care a luat RCA." REPREZENTANŢI CSA CITIŢI ŞI:

  • Asigurarea locuinţei, scumpită de haosul legislativ
  • Lege împotriva discriminării. Din decembrie, femeile vor plăti mai mult pentru RCA
  • EXCLUSIV: Şeful demis al CSA a plecat de la birou cu tot cu calculatorul!
  • NOUA TAXĂ: Asigurarea locuinţei