Evenimentul Zilei > International > Ce planuri de recrutare are Legiunea străină în acest an
Ce planuri de recrutare are Legiunea străină în acest an

Ce planuri de recrutare are Legiunea străină în acest an

Între 2015 şi 2018, Legiunea străină a recrutat masiv, pe punctul de a-şi regăsi, în termeni de efective, formatul său de acum 30 de ani, adică 8900 de legionari. Altfel spus, 11% din efectivele Forţei Operaţionale Terestre (FOT) a armatei terestre franceze, care numără 77.000 de militari.

Anul trecut, într-un dosar de presă publicat cu ocazia zilei de 14 iulie (Ziua Naţională a Fanţei), comandamentul  Legiunii străine (COM.LE) spunea că această ”creștere în putere a efectivelor” era ”aproape finalizată”, în timp ce a 5-a companie din cadrul celei de a 13-a jumătăți de brigadă a Legiunii străine era pe cale să devină pe deplin operațională. "Totuși, această creștere , realizată pentru efective, nu va fi finalizată până când toți specialiștii și absolvenții necesari pentru acest nou format vor fi instruiți", a susținut COM.LE, citat de Opex. În 2014, Legiunea străină a recrutat 949 noi combatanți. Odată cu decizia de a se crește efectivele FOT, după atentatele teroriste din ianuarie 2015, și de lansare a operațiunii interne Sentinelle, birourile de recrutare nu au șomat: în același an, 1809 recruți s-au alăturat Legiunii, alți 1701 făcând același lucru în 2016.

Legiunea, și pentru francezi

Apoi, pentru următorii doi ani, obiectivul de recrutare a fost revizuit în jos (1.377 recruți în 2017 și "numai" 1.100 în 2018). Pentru anul 2019, tendința crește din nou, deoarece, potrivit unui anunț publicat pe rețelele sociale, Legiunea străină a anunțat că trebuie să recruteze 1.245 de legionari noi în 2019. ”Legiunea străină este responsabilă pentru recrutarea voluntarilor care doresc să servească Franța în calitate de străin (Decretul 2008-956 din 12/09/2008). În 2019, va recruta aproape 1250 de candidați, francezi sau străini, pentru posturile de luptător în cadrul regimentelor legionare ale Forței Operationale Terestre", a comunicat Legiunea. spus ea. Aceasta înseamnă că, în acest an, 5,7% din recruții ministerului Armatelor ar urma să fie legionari. Pentru ca un candidat să poată spera că va ajunge în Legiunea străină și să poarte faimosul chipiu alb, trebuie  ai aive vârsta de peste 17 ani și jumătate și mai puțin de 39 de ani și jumătate. După un examen medical, candidații trebuie să treacă teste sportive pentru măsurarea forței lor fizice (tracțiuni, testul Luc Leger, etc). Rata de selecție este importantă deoarece, în fiecare an, peste 8000 de candidați bat, în medie, la ușa unui birou de recrutare al Legiunii. "Doar cei care par a fi capabili și dispuși să se adapteze la regulile vieții comunității pot pretinde că sunt încorporați. Principiul recrutării străine permite, de asemenea, unui candidat francez să se adreseze Legiunii, chiar dacă se servește sub statut de străin, la fel precum camarazii săi străini, precizează Legiunea.Francofonii, în principal francezi, reprezintă aproximativ 11% din recrutare. "Prezența unui număr minim de francofoni în trupă contribuie la predarea limbii franceze, esențială pentru înțelegerea ordinelor", susține COM.LE.Legionarul tipic are în medie 23 de ani și "are deja o anumită maturitate și o experiență, adesea militară. În plus, el "are un nivel general bun" și, bineînțeles, o "condiție fizică excelentă".