„Compania chineză va asigura suma de 274 milioane euro, restul va fi asigurat prin împrumuturi bancare”, au declarat pentru EVZ oficiali ai Complexului Energetic Oltenia.

Investiţia pentru 600 MW a fost estimată la valoarea de circa 900 milioane de euro. Spre comparaţie, investiţia în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, estimate că vor avea împreună 1.500 MW, ar fi de circa 6,5 miliarde euro.

„Începerea lucrărilor de construire a noii centrale de 1 x 600 MW se va face în prima parte a anului viitor, dupa obţinerea autorizaţiei de construire şi a avizului de mediu. Durata de construire este de 38 de luni de la obţinerea autorizaţiei”, au precizat oficialii companiei.

Potrivit acestora, participarea investitorului la capitalul social şi la finanţarea proiectului a fost reglementată şi din perspectiva modalităţii de garantare a finanţărilor contractate de la terţi împrumutatori.

„Respectiv, în situaţia executării de catre Terţii Împrumutatori a garanţiilor ce vor fi constituite asupra activelor, investitorul se obligă să plătească Complexului Energetic Oltenia daunele directe suferite”, au explicat oficialii companiei.

Chinezii vor deţine iniţial circa 91% din noua companie. „La înfiinţarea IPP, participarea CE Oltenia va fi de circa 9%, ulterior având posibilitatea să ajungă până la 49%”, au precizat cei de la CE Oltenia. Producţia de energie a părţii chineze nu va fi concesionată, iar energia produsă se va vinde pe piaţa concurenţială din ţară şi din Europa.