Singura prevedere privind cuantumul salariului este prevăzută de Codul Muncii, care impune obligativitatea privind păstrarea secretului nivelului de salarizare.

„În România, în afară de articolul din Codul Muncii care reglementează obligativitatea angajatorului de a păstra confidențialitatea salariului, nu prea există prevederi exprese”, a specificat Maria Crișu, Payroll Manager la Accace România.

Nivelul salariului trebuie să rămână secret și pentru a nu crea între angajați o anumită stare de tensiune. „Am avut situații în care angajații s-au certat pentru zece lei la salariu. Trebuie să ne gândim un pic și la sensibilitățile pe care le avem noi ca popor. De ce colegul meu de bancă să aibă cu zece lei mai mult decât mine? Din păcate nu avem suficientă cultură nici ca angajat, dar nici ca angajator, ca să luăm lucrurile mai puțin personal”, a mai precizat Maria Crișu.

Codul Muncii nu ierarhizează funcțiile și nici munca prestată de salariat. De asta, mai tot timpul între salariații unei firme apare o stare de tensiune, deoarece nu există nici cultura muncii și, de asemenea, nu există conștința angajatului cu privire la propriu loc în companie.