CE, mai blândă cu Apple și Meta, după schimbarea de regim în SUA

CE, mai blândă cu Apple și Meta, după schimbarea de regim în SUAApple. Sursa foto: Matias Cruz/ Pixabay

Apple și Meta Platforms urmează să se confrunte cu amenzi modeste pentru încălcarea unor reguli de referință menite să limiteze puterea lor, au declarat luni persoane cu cunoștințe directe despre acest subiect.

Apple și Meta în vizorul Comisiei Europene

Ambele companii au fost în vizorul Comisiei Europene încă de anul trecut pentru posibile încălcări ale Actului privind piețele digitale, care ar putea costa companiile până la 10% din vânzările lor anuale globale.

Legea, care a intrat în vigoare în mai 2023, urmărește să faciliteze migrarea oamenilor între serviciile online concurente, cum ar fi platformele de socializare, browserele de internet și magazinele de aplicații, permițând companiilor mai mici să concureze cu Big Tech.

Trump, tarife pentru companiile care amendează companiile americane

Autoritatea antitrust a UE se concentrează pe asigurarea respectării legii de către companii, mai degrabă decât pe sancționarea acestora, au declarat sursele, explicând raționamentul din spatele amenzilor modeste.

Alte motive sunt durata scurtă a presupuselor încălcări - DMA (Legea Pieței Digitale UE) a intrat în vigoare în 2023 - și climatul geopolitic, au spus ei.

Meta

Meta. Sursa foto: Pixabay

Președintele american Donald Trump a amenințat luna trecută, într-un memorandum, că va impune tarife împotriva țărilor care impun amenzi companiilor americane. UE a negat că ar avea o atitudine ostilă față de giganții tehnologici americani.

Decizia ce vizează Apple și Meta, așteptată în această lună

Sursele au declarat că nu s-a luat încă o decizie finală cu privire la mărimea amenzilor și că situația ar putea încă să se schimbe. O decizie este așteptată în această lună, conform celor spuse de șefa antitrust a UE, Teresa Ribera, Reuters în februarie.

Într-un raport de conformitate publicat săptămâna trecută, Meta a declarat că, în ciuda eforturilor sale concertate de a se conforma reglementărilor UE, a continuat să primească cereri din partea regulatorilor care depășesc ceea ce este scris în lege.

Raportul de conformitate DMA al Apple, datat 7 martie, și-a reiterat argumentul că modificările impuse de lege aduc riscuri mai mari pentru utilizatori și dezvoltatori, inclusiv noi căi pentru malware, fraudă și escrocherii.

Ne puteți urmări și pe Google News