Ce fac bancherii cu banii pe care îi deţin?

Ce fac bancherii cu banii pe care îi deţin?

A economisi înseamnă astăzi mai mult decât ne-am obişnuit. A economisi înseamnă să administrezi responsabil disponibilităţile tale financiare, indiferent cât de mici sau de mari sunt acestea.

Dincolo de definiţia arhicunoscută din dicţionar, discutăm despre o diversificare a opţiunilor. La prima vedere pare complicat, însă nu este aşa. Aplicând câteva principii simple lună de lună se creează obiceiuri noi, obiceiuri care vor rămâne cu noi indiferent de ciclurile economice, iar în timp, beneficiile materiale se materializează în sume de bani deloc neglijabile. Ce fac cu banii lor cei care lucrează cu bani în fiecare zi? Exemplul personal funcţionează cel mai bine.

Produsele care te ajută să salvezi sume importante

Am stat de vorbă cu Marian Ignat, Director Direct Banking în cadrul Bancpost şi l-am întrebat cum procedează în plan personal. "Am o rutină pe care o urmez în fiecare lună", a spus acesta. Marian foloseşte maxim şase produse: card de salariu, cont curent, cont de economii, depozit la termen, card de credit şi, pentru flexibilitate şi economie de timp, se bazează pe Fastbanking, platforma de on-line banking de la Bancpost.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ştiu în permanenţă care este totalul cheltuielilor mele curente lunare şi care sunt sumele de care am nevoie în luna în curs pentru viaţa de zi cu zi. Fac un asemenea inventar la fiecare şase luni şi astfel am o imagine clară a cheltuilelilor mele în perioada următoare. Analiza aceasta mă ajută să îmi evaluez şi planul de economii. Imediat ce primesc salariul pe card, prin intermediul transferurilor automate stabilite prin platforma Fastbanking, plătesc utilităţile (telefon, gaz, apă, rata la creditul ipotecar şi sumele utilizate pe cardul de credit în luna precedentă)", a spus acesta. "Apoi, tot prin Fastbanking, oricât de mică ar fi suma, pun deoparte bani într-un depozit bancar", a completat Marian Ignat.

Nu pune toţi banii în acelaşi coş

"Aleg să economisesc în principal în lei, dar pentru diversificare, pun bani deoparte şi în euro. Pentru cheltuieli neprevăzute, printr-un «standing» trimit restul de bani într-un cont de economii: poate suna complicat, dar, în realitate, este chiar foarte simplu", a spus bancherul.

"Tot ce am de făcut este să semnez o hârtie prin care îi spun băncii ca la fiecare zi de salariu să-mi transfere o sumă de bani în contul de economii. Asfel, evit să ţin bani pe contul curent, pentru care nu primesc dobândă", a explicat Marian Ignat.

Prin aceste operaţiuni simple, bancherul de la Bancpost, ca de altfel orice client al băncii ce alege să utilizeze această rutină lunară, se asigură că beneficiază de dobândă pentru fiecare leu care îi intră în cont. Primeşte dobânda de la depozitul în lei, de la cel în euro şi de la contul de economii. Iar pentru cheltuielile curente, bancherul de la Bancpost foloseşte un card de credit. "Asta înseamnă", spune Marian Ignat, "că pot cheltui o anume sumă de bani pe care nu o am fizic în contul meu, până la următorul salariu, când acopăr cheltuielile făcute cu cardul de credit. Asta înseamnă să beneficiezi din plin de perioada de graţie a cardului de credit - cheltuieli curente cu cardul de credit şi plata intergrală sumelor utilizate la data pe care banca o stabileşte ca fiind limita perioadei de graţie", a explicat Marian Ignat.

Disciplina, cheia succesului bugetului personal

Rutina lunară de administrare a disponibilităţilor băneşti ale bancherului de la Bancpost nu este complicată şi nu presupune cunoştinţe financiare elaborate. E doar o chestiune de angajament pentru a trata cu responsabilitate banii pe care îi primeşti ca salariu lunar. Cheia succesului este disciplina în a ţine cheltuielile sub control şi a contribui lunar, indiferent de sumă, la planul tău de economii, totul derulat şi monitorizat atent printr-o platformă de on-line banking. "Ştiu în permanenţă care este totalul cheltuielilor mele curente lunare şi care sunt sumele de care am nevoie în luna în curs pentru viaţa de zi cu zi." MARIAN IGNAT, Director Direct Banking în cadrul Bancpost Citiţi şi:

  • Cum economiseşti cu ajutorul unui card de credit