Într-o scrisoare comună, unii dintre cei mai proeminenți experți din securitate și confidențialitate din Marea Britanie avertizează că aplicația ar putea fi utilizată pentru supravegherea în masă.

Aplicația de urmărire a contactelor dezvoltată de NHS ar putea fi folosită pentru a ne spiona

National Health Service (NHS), este sistemul de asistență medicală de stat în Regatul Unit. 

Urmărirea digitală a contactelor este, probabil, unul dintre cele mai valoroase mecanisme pe care le pot folosi țările pentru a preveni o a doua undă de infecții cu COVID-19 , odată ce restricţiile vor fi ridicate. Dar există suspiciuni că rolul ei ar fi cu totul altul.

Acesta implică smartphone-uri care utilizează semnale Bluetooth pentru a ține un registru al altor dispozitive pe care au fost aproape de o persoană. Aceasta înseamnă că, atunci când este detectată o infecție, tuturor persoanelor cu care a intrat în contact i se poate spune să se auto-izoleze înainte de a răspândi virusul.

Avertismentul prin aplicaţie apare înainte ca persoana infectată să dezvolte orice simptom, a spus profesorul Christophe Fraser de la Universitatea din Oxford. Dar există diferite metode de colectare a acestor informații, unele dintre ele – așa cum au propus Apple și Google – ar descentraliza aceste informații pentru a proteja confidențialitatea. Alte modele, cum ar fi NHSx, nu conțin aceste protecții.

Se va renunţa la aplicaţie după ce ieşim din criză?

Peste 150 de universitari au semnat acum o scrisoare de avertizare că acest lucru ar putea în cele din urmă să permită o formă periculoasă de supraveghere, chiar dacă instrumentul nu este folosit inițial pentru asta. În scrisoarea către NHSx, aceștia au scris: „Este vital ca, atunci când ieșim din criza actuală, să nu creăm un instrument din aplicaţie care să permită colectarea datelor pentru supraveghere”.

Aceștia susțin că informațiile invazive despre persoanele pe care un astfel de sistem de urmărire a contactelor le-ar putea dezvolta „trebuie să fie pe deplin justificate” și să nu depășească scopul de a preveni transmiterea. De asemenea, salută angajamentul directorului de la NHSx, de transparență și solicită ca NHSx să publice evaluarea impactului asupra vieții private finalizată ca parte a proiectului.

Aceștia solicită NHSx să se angajeze că nu vor fi create baze de date care să permită practica de asociere a datelor anonime cu informații disponibile publicului pentru a descoperi persoana căreia îi aparțin datele. De asemenea, aceștia doresc ca NHSx să explice cum va „elimina treptat cererea după ce pandemia a trecut” pentru a preveni ca această aplicaţie  să devină un instrument de supraveghere, notează news.sky.