Evenimentul Zilei > Social > Ce au aflat cercetătorii români de la Cantacuzino despre molima din România?
Ce au aflat cercetătorii români de la Cantacuzino despre molima din România?

Ce au aflat cercetătorii români de la Cantacuzino despre molima din România?

Jurnalistul Radu Banciu a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că temuta boală Covid-19 poate lăsa chiar și sechele permanente. În acest sens, sunt foarte importante primele informaţii pe care oamenii de ştiinţă le-au obţinut la Institutul Cantacuzino.

Conform celor spuse de vedeta B1 Tv în ediţia de luni a emisiunii „Lumea lui Banciu”, noul coronavirus atacă zonele mai sensibile ale organismului.

Observaţiile acestuia sunt bazate pe o sinteză a ultimelor ştiri din lumea ştiinţifică despre pandemia care a paralizat aproape toată planeta.

„Se spune că și cu anticorpii, și cu imunitatea, lucrurile nu sunt evidente. Organismul poate să lupte, de exemplu, într-o primă fază cu o boală în stadiu incipient, care trece în două zile.

În mod normal, la organismul sănătos existau până acum două tipuri de boală, cea care nu se manifesta și de unde virusul ieșea fără să știm, în două zile, cu odihnă și cu băut de apă, și cu o alimentație mai light.

Iar a doua, tot așa, care dura câteva zile, două, trei zile de semnalmente gripale, după care boala se îndepărta. Asta însemna faza ușoară a bolii.

Acum ni se transmite, în această seară, de la un spital de boli infecțioase din Iași că, practic, după studiile lor – cât ar fi și ele de relevante – nu prea mai sunt, în momentul de față, nici măcar la noi astfel de situații.

De acum înainte, cele mai multe cazuri sunt cazuri medii. Cazul mediu este, practic, cazul cel mai dificil pentru omul obișnuit, adică omul care nu este bolnav de alte boli.

Asta înseamnă că dacă el contractează acest virus, după perioada de incubație, care nu este de 14 zile, ci de între două zile și 16 zile. Se poate ca boala să apară după 48 de ore de la momentul în care ai contractat-o, dar depinde de organism.

Forma medie, cea mai problematică pentru populația de vârstă medie, cum suntem noi, și care se pare că este în trend în momentul de față peste tot, durează între șapte și 10 zile, care sunt foarte grele.

Temperatură constantă de peste 38 de grade Celsius, dacă nu chiar în jur de 39 de grade Celsius, dureri musculare, uneori dureri de oase cumplite, dureri de spate, dureri de cap. O stare a bolii care nu variază.

Practic, treci prin această stare ca printr-un tunel timp de 10 zile. Sigur, dacă ai noroc să le petreci acasă, nu chiar într-un spital din nord-estul României, poate că reușești să treci mai ușor.

Dar imaginați-vă cum este să petreci această perioadă și într-un spital din România. De regulă, după cele 10 zile, pacientul își revine.

Numai că, încă o dată, nu știm ce se întâmplă în perioada următoare, când deja ni s-a semnalat că boala poate să aibă sechele, iar acestea pot să fie chiar permanente, în funcție de ce parte a organismului atacă.

(…) Genul acesta de virus atacă ce găsește mai sensibil în organismul omului sănătos sau omului parțial sănătos”, a declarat Radu Banciu.

În acest context amintim că oamenii de știință de la Institutul Cantacuzino au anunțat recent că au reușit să obțină primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România.