Evenimentul Zilei > Actualitate > Grenadă descoperită în grădină, în timp ce săpa. Era în stare de funcționare
Grenadă descoperită în grădină, în timp ce săpa. Era în stare de funcționare

Grenadă descoperită în grădină, în timp ce săpa. Era în stare de funcționare

Un bărbat din satul Cucuteni, comuna Durneşti, Județul Botoșani, a descoperit, miercuri, în timp ce săpa în curtea sa, o grenadă. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Dorina Lupu.

Conform sursei citate, grenada este de tip defensiv şi se află în perfectă stare de funcţionare.

Muniția găsită în perfectă stare de funcționare

„Solicitaţi să intervină, pirotehnicienii din cadrul ISU Botoșani au constatat că este vorba de o grenadă de mână defensivă rămasă neexplodată din timpul conflictelor militare. Misiunea a prezentat un risc crescut întrucât muniția era în perfectă stare de funcționare”, a afirmat Lupu.

Grenada a fost ridicată şi transportată în poligonul militar de la Copălău în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

Pirotehnicienii botoşăneni reamintesc cetăţenilor că, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească sau să le mişte din locul în care au fost găsite, să nu încerce să demonteze componentele muniției sau să le ridice, transporte sau depoziteze în locuinţe, la locul de muncă ori în depozite de fier vechi şi să anunţe ISU sau Poliţia prin telefonul de urgenţă 112 pentru a interveni în vederea ridicării şi neutralizării acestor elemente, scrie Agerpres.

Muniție găsită și în Județul Neamț

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț a ridicat, la începutul acestui an, dintr-o pădure din comună Brusturi din Județul Neamț, mai multe elemente de muniție datând din Al Doilea Război Mondial. Acestea au fost găsite de un bărbat care efectua căutări cu un detector de metale, care a sunat apoi la 112.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, echipa pirotehnica a fost solicitată să intervină, în urmă unui apel la 112, în pădurea Poiana din comună Brusturi pentru asanarea unei lovituri de aruncător de calibru 120 mm, unei lovituri de aruncător de calibru 82 mm, unei grenade defensive și a 45 de cartușe de calibru 7,92 mm.

Muniția a fost descoperită de un bărbat în vârstă de 44 de ani, din București, cu ajutorul unui detector de metale deținut legal.

Pirotehnicienii au verificat zona în care a fost găsită muniția, pe o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, astfel că au mai fost descoperite: două lovituri de aruncător de calibru 60 mm și trei cartușe de calibru 14,5 mm.

Muniția găsită, care provine din Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată, transportată și depozitată în condiții de siguranță pentru a fi distrusă ulterior.