Evenimentul Zilei > Actualitate > Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare. Armata britanică o folosește
Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare. Armata britanică o folosește

Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare. Armata britanică o folosește

Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare prin posibilitățile sale poate revoluționa războiul clasic. Armata britanică vrea să o folosească într-o misiune de menținerea păcii în Mali.

Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare va fi folosită de armata britanică.

Arată ca o grenadă și poate exploda ca o grenadă – dar poate face și fotografii și zbura. Armata britanică testează o dronă care poate fi trasă de la un lansator de grenade standard de 40 mm.  Cu toate acestea, nu este doar o dronă: poate efectua supravegherea/recunoașterea, împacheta o sarcină utilă explozivă, poate să fumeze sau să zboare într-un roi cu alte drone.

Mica dronă, fabricat de DefendTex, o companie australiană, este în esență o grenadă de 40 mm, cu motorașe, scrie Caleb Larson, un analist specializat în apărare. El deține un master în politici publice și acoperă securitatea SUA și Rusia, problemele europene de apărare și politica și cultura germană.

Compania descrie Drona-Grenadă ca fiind un dispozitiv autonom ce poate fi lansată fie de la un lansator de grenade de 40 mm, fie prin lansarea manuală. Drone40 oferă unui singur soldat capacități multiple de impact simultan (MRSI). Folosind un lansator de grenade standard de 40 mm, pot fi lansate mai multe muniții, fiecare muniție funcționând ca multiplicator de forță.”

În plus, având în față de o cameră foto, Drone40 poate fi echipat cu fumigene, flashbang-uri și sarcini utile. De asemenea, producătorul explică faptul că poate fi echipat cu o țintă laser sau cu orice fel de jammer de război electronic. Vedeți acest videoclip, care arată un Drone40 lansat manual, nu de la un lansator de grenade și controlat aparent de un smartphone.

Video cu demonstrația

O demonstrație video a companiei arată cum funcționează sistemul Drone40 atunci când este aruncat de la un lansator de grenade. Folosind ceea ce pare a fi o mică încărcare explozivă, drona iese din lansator și desfășoară patru rotoare pop-out.

De asemenea, dispoziitvul este de unică folosință și reutilizabil. „Drone40 este echipat cu un modul de încărcare utilă care permite schimbări rapide în câmp, variind de la ISR cu mișcare video completă la efecte cinetice. Atunci când este utilizat într-un scenariu non-cinetic, Drone40 este recuperabil și reutilizabil. ”

Datorită relatărilor făcute de Overtdefense, se crede că mica dronă va fi utilizată de un grup al armatei britanice care va fi desfășurat în Mali ca parte a Misiunii Multidimensionale Integrate de Stabilizare a Națiunilor Unite (MINUSMA).

Drona-Grenadă, o armă înspăimântătoare va fi folosită de armata britanică.

Se pare că sistemul a fost dezvăluit public în 2019 și pare să fi devenit mai dezvoltat în ceea ce privește autonomia maximă, indicând îmbunătățiri ale bateriei. Deși drona este mică, are doar 180 de grame, greutatea maximă la decolare este de 300 de grame. De asemenea, este rapid: DefendTex listează autonomia maximă ca fiind de douăzeci de kilometri sau aproape 12,5 mile, cu timpul maxim de zbor într-un intervalul de treizeci până la șaizeci de minute și este probabil dependent de sarcina utilă.

În afară de a zbura în jurul câmpurilor de luptă și de a exploda sau pur și simplu de a observa, Drone40 poate funcționa și în tandem cu alte Drone40 ca roi – cel puțin semi-autonom. DefendTex afirmă că fiecare Drone40 are o funcție de pilot automat, care se presupune că ar juca un rol atunci când mai multe drone formează un roi.