Cum arată primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 din România. Foto

Cum arată primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 din România. Foto Bayraktar TB2. Sursa foto Wikipedia

Bayraktar TB2. Forţele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepţie calitativă şi cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, a transmis Ministerul Apărării.

Primul sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2 din România

„La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucţie operate de piloţi români cu aeronavele Bayraktar TB2 - care vor avea însemnele de apartenenţă ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi şi înmatriculate ca aeronave de stat româneşti, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate”, a transmis, joi, Minsiterul Apărării, într-un comunicat de presă.

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2. Sursa foto Youtube

Achiziţia acestor sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 şi are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi ale ţării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

„Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită”, a mai transmis Ministerul Apărării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Configuraţia-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde şase aeronave fără pilot la bord şi echipamentele aferente de comandă şi control. Misiunile şi tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilităţile de lovire, cercetare-supraveghere şi posibilităţile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.

Angel Tilvar, Ministrul Apararii

Angel Tîlvăr. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Sunt foarte eficiente în misiuni de luptă

Aeronave fără pilot de acest tip şi-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranţa foarte mare în zbor - până la 24 de ore, în funcţie de încărcare, şi posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse.

„La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziţia, în vederea dotării Forţele Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte şase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane USD, inclusiv pachetul suport (cu muniţia aferentă, suportul logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament). În luna aprilie 2023, a fost semnat contractul de achiziţie, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025”, a mai transmis sursa citată.

Armata va continua să achiziționeze echipamente moderne

În perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităţilor de acceptanţă, testare şi recepţie a echipamentului tehnic, a mai anunțat Ministerul Apărării.

„Mediul de securitate regional şi global complex de astăzi, evoluţia situaţiei geostrategice din regiunea Mării Negre în conjunctura războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina şi eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe flancul estic impun întărirea capacităţii de luptă a structurilor din Ministerul Apărării Naţionale. În acest context, Armata va continua să achiziţioneze echipamente şi tehnică militară modernă, de ultimă generaţie, înalt tehnologizată, care să asigure capabilităţile necesare îndeplinirii misiunilor şi angajamentelor asumate faţă de NATO”, arată Ministerul Apărării.