Flancul estic al NATO, îngrijorat de Rusia

Flancul estic al NATO, îngrijorat de Rusia

Activităţile hibride ale Rusiei în NATO constituie o sursă de preocupare profundă, afirmă preşedinţii din România, Polonia şi Letonia

Preşedinţii din România, Polonia şi Letonia, îngrijorați de războiul hibrid declanșat de Putin

Activităţile hibride maligne ale Rusiei în statele NATO constituie o sursă de preocupare profundă, au declarat marţi preşedinţii din România, Polonia şi Letonia, într-un comunicat emis pentru a coincide cu summitul statelor membre din estul alianţei militare.

Ţările de pe flancul de est al NATO afirmă că Rusia utilizează tactici de la sabotaj şi atacuri cibernetice la migraţie ilegală, pentru a le destabiliza, din cauza sprijinului lor pentru Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat acuzaţiile că s-ar afla în spatele unor astfel de activităţi. "Suntem profund îngrijoraţi de recentele activităţi hibride maligne ale Rusiei pe teritoriul aliat, ce constituie o ameninţare la adresa securităţii aliaţilor", precizează comunicatul celor trei preşedinţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Flancul estic al NATO, reuniune la Riga

"Vom acţiona individual şi colectiv pentru a gestiona aceste acţiuni, pentru a ne consolida rezistenţa şi vom continua să ne coordonăm îndeaproape, pentru a garanta că alianţa şi aliaţii sunt pregătiţi să descurajeze şi să protejeze împotriva unor acţiuni sau atacuri hibride."

Război

Război. Sursa foto: NATO/Facebook

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat marţi că zece persoane au fost arestate în Polonia în ultimele săptămâni, pentru acte de sabotaj. Premierul ceh, Petr Fiala, a afirmat lui că este posibil ca Rusia să fie responsabilă de tentativă de incendiere a unor autobuze din Praga, săptămâna trecută.

Statele din flancul estic al NATO, se reunesc în capitala lituaniană, Riga, pentru summitul Formatului B9, prezidat în comun de preşedintele român, Klaus Iohannis, cel polonez, Andrzej Duda şi cel lituanian, Edgars Rinkevics.

Ce urmează la summitul NATO de la Washington

Reuniunea are loc înainte de summitul NATO de la Washington, din iulie. "Ne aşteptăm ca deciziile de la Summitul din Washington să promoveze interoperabilitatea deplină a Ucrainei cu NATO şi să construiască o punte concretă pentru aderarea acesteia la NATO", au spus cei trei preşedinţi.

"Pe calea către summitul de la Washington, ne menţinem angajamentul, alături de aliaţi, de a conveni asupra unui pachet de sprijin substanţial, inclusiv un rol multilateral al NATO în susţinerea dreptului inerent al Ucrainei la autoapărare şi un angajament de a garanta un suport financial sustenabil pe termen lung".

(Sursa: Reuters; Traducere: rador Radio România)