Cazul siamezilor de la „Marie Curie”. Medicul Radu Spătaru: „Supraviețuirea geamănului parazit era imposibilă pentru că nu avea cap”

Cazul siamezilor de la „Marie Curie”. Medicul Radu Spătaru: „Supraviețuirea geamănului parazit era imposibilă pentru că nu avea cap”

Băiețelul care a fost separat săptămâna trecută de frățiorul lui siamez se simte foarte bine. Dr. Radu Spătaru, medicul de la „Marie Curie” care a făcut intervenția, ne-a spus că Andrei a început „să pape” și se descurcă singur foarte bine.

Una din sălile de nașteri de la Spitalul Universitar din București a fost, săptămâna trecută, plină până la refuz. Medici, studenți și rezidenți au urmărit un caz extrem de complicat și, foarte probabil, care va rămâne unic în cariera lor medicală: nașterea siamezilor, cu unul dintre gemeni, parazit.

La doar trei zile de la venirea lor pe lume, prin cezariană, băiețeii au fost transportați la Spitalul de copii „Marie Curie”, unde au fost separați de o echipă de medici condusă de dr. Radu Spătaru, care este și directorul medical al acestei instituții. Din păcate, doar unul dintre copii a supraviețuit.

Astfel de cazuri sunt extrem de rare

Ne puteți urmări și pe Google News

„A fost un caz foarte complicat. Din păcate, unul dintre bebeluși nu a supraviețuit. Dar, din fericire, celălalt trăiește și este pe o linie foarte bună, și asta este o binecuvântare pentru părinții lui.  Andrei a început deja să pape de la sânul mamei. Are scaun normal, face pipi și se descurcă singur foarte bine. Cu siguranță viața lui va decurge foarte normal, de acum înainte. Cazul acestor siamezi este extrem de rar. Ca să vă faceți o idee, incidența cazurilor de siamezi este de 1/200.000 de nașteri. Ei bine, doar 10% dintre toate cazurile de siamezi sunt ca acesta pe care l-am avut noi, în care unul dintre copii este geamăn parazit. Adică, se hrănește de la frățiorul lui. Supravie­țuirea geamănului parazit era imposibilă, mai ales că nu avea cap și era cu foarte multe malformații. Din fericire, operația de separare a decurs foarte bine, chiar dacă a fost complicată”, a declarat, în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei”, dr. Radu Spătaru, medicul care a condus echipa de chirurgi la acest caz, în premieră în România.

A contat monitorizarea atentă a sarcinii

Mămica siamezilor a aflat că poartă în pântece doi feți lipiți, încă de la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină, și a fost atent monitorizată de dr. Alexandru Anca, de la Spitalul Universitar din București, unde a fost trimisă de către dr. Radu Spătaru.

„A contat extrem de mult pentru supraviețuirea lui Andrei faptul că mămica lui s-a îngrijit mult în timpul sarcinii și a monitorizat totul foarte bine. Eu și doctorul Anca am comunicat foarte des și ne-am coordonat foarte bine datele pe care amândoi le aveam. În plus, faptul că am știut din timp despre acest caz ne-a oferit șansa să studiem multă literatură de specialitate, înainte să acționăm. Pe de altă parte, la noi la spital este foarte aglomerat, fiind o instituție solicitată de mii de părinți din toată țara, însă pentru cazul acesta am rezervat sala de operație ca să nu întârziem deloc intervenţia de separare. Nașterea prin cezariană a avut loc la Spitalul Universitar unde au participat mulți medici și studenți. Vă dați seama, nu vedem în fiecare zi așa ceva. A fost ca un studiu de caz și cu siguranță multe instituții științifice din lume vor apela la noi pentru a le oferi date despre acest caz, în premieră în țara noastră. Un rol important l-a avut și colegul meu, dr Radu Tăbăcaru, medic anes­tezist, care a făcut o treabă excelentă”, ne-a spus dr. Spătaru.

Micuţul Andrei mai rămâne doar câteva zile în spitalul „Marie Curie” şi urmează să mai vină la controalele de rutină.

„Mămica este bine din punct de vedere psihic”

„Fiind destul de departe de Bucureşti, nu o să mai vină des la controale, ci doar la cele de rutină. Pentru părinți a fost foarte grea această experiență. Ei plâng cu un ochi, dar trebuie să râdă cu celălalt. Până la urmă trebuie privită latura pozitivă. Au un copil sănătos de care trebuie să aibă grijă, de acum înainte. Din ce am discutat eu cu mămica, am observat că, din punct de vedere psihic, este bine. A fost pregătită din timp”, ne-a mai spus dr. Spătaru

Frățiorul siamez al lui Andrei avea foarte multe malformații

Andrei va avea o viață normală

Același medic le-a separat în august pe siamezele Maria și Elena

Medicul chirurg Radu Spătaru este acelaşi doctor care, anul trecut, în august, le-a separat şi pe siamezele Maria şi Elena, născute la o maternitate din Braşov.

„Fetițele se simt excelent. Chiar au venit zilele trecute la un control și totul decurge foarte bine. Este foarte emoționant, chiar și pentru un medic cu experiență, când vezi cazuri ca acestea. Abia aștept să le văd pe Maria și pe Elena mergând. N-aş vrea să le mai văd pe la spital. Ştiţi cum e, la medic nu ajungi decât dacă ai o problemă. Nici lui Andrei nu-i doresc să mai ajungă pe la mine prin vizită, ci doar dacă vrea să mă vadă”, glumeşte dr. Spătaru, dar vizibil emoţionat atunci când vorbeşte despre fetiţele pe care le-a separat în august anul trecut.

Despre acest caz, specialistul de la „Marie Curie” spune că a fost mai simplu, asta pentru că fetiţele nu au prezentat malformaţii, iar şansele lor de supravieţuire au fost foarte mari. De asemenea, şi în acest caz a contat extrem de mult faptul  că mămica a fost monitorizată atent în timpul sarcinii şi s-a informat foarte mult.

Rolul mamei, vital și în acest caz

„Mama a făcut un RMN fetal foarte bun, prin care zona dintre cei doi feți era foarte bine documentată imagistic, astfel încât nu am fost luaţi prin surprindere. Și în cazul fetelor siameze am pregătit din timp sala de operație precum și echipa pe care am creat-o cu mai bine de o lună înainte. Colegii de la neurochirurgie ne-au ajutat şi ne-au pus la dispoziţie sala lor”, mai spune salvatorul de copii.

În această ecuaţie extrem de complicată, de separare a siamezelor, un rol foarte important l-a avut mama fetiţelor. Potrivit medicului Spătaru, mămica este tânără şi cu o atitudine pozitivă, ceea ce contează enorm într-o asemenea situaţie.

Fetițele siameze, în timpul operației de separare