Evenimentul Zilei > Justitie > Fake News în cazul Caracal?! Adevărul despre probele FBI și expertiza cu butoiul
Fake News în cazul Caracal?! Adevărul despre probele FBI și expertiza cu butoiul

Fake News în cazul Caracal?! Adevărul despre probele FBI și expertiza cu butoiul

Informațiile „bombă” în cazul disparițiilor celor două fete, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu, sunt dezamorsate de anchetatori care au dezvăluit, pentru EVZ, că la dosarul instrumentat de DIICOT nu se află niciun raport de la FBI. Tonel Pop, avocatul familiei Melencu, anunțase că specialiștii americani ar fi transmis autorităților române rezultatele expertizelor ADN din care ar reieși că osemintele descoperite în liziera de lângă Caracal nu sunt ale Luizei. Medicul legist dr. Gheorghe Alexandrescu contrazice și ipoteza conform căreia probele ar fi fost distruse la INML, înainte să fie trimise în SUA

O informație lansată în spațiul public de avocatul Tonel Pop referitoare la rezultatul testelor ADN, trimise de către DIICOT la FBI, este combătută de anchetatori. În timp ce apărătorul familiei Melencu spune că FBI a finalizat analiza şi raportul pe oasele găsite în liziera din apropierea casei lui Gheorghe Dincă, din Caracal, oase despre care acesta a spus că îi aparţin Luizei Melencu, anchetatorii români spun că la dosar nu există niciun raport al autorităților americane.

Așa cum a comunicat DIICOT, în luna septembrie a fost solicitat ajutorul Biroului Federal de Investigaţii pentru efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic în cazul Luizei Melencu. De asemenea, DIICOT a cerut ajutorul FBI pentru a stabili profilul psihologic/comportamental al lui Gheorghe Dincă, suspectul crimelor de la Caracal.

Acuzațiile lui Tonel Pop

În cursul zilei de miercuri, avocatul Tonel Pop a anunțat, la România TV, că raportul FBI a ajuns pe masa procurorilor DIICOT şi va fi făcut public în curând. În plus, avocatul a precizat că FBI nu a putut evidenţia ADN în probele trimise din oasele găsite în pădure, astfel că nu se poate afirma dacă acestea aparţin sau nu Luizei Melencu, aşa cum a spus Gheorghe Dincă, după ce a recunoscut în faţa procurorilor că a ucis-o pe adolescenă. Tonel Pop susține că probele trimise către FBI ar fi fost distruse la Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovioci”, iar în osemintele trimise către FBI nu s-a mai putut demonstra existența unui ADN mitocondrial, nici măcar dacă oasele sunt de proveniență umană sau animală.

Avocatul familie Melencu iese din curtea casei de la Caracal marti 06 august 2019. Badea Remus Nicolae (C) foto

„La FBI s-au trimis nişte oase, acele oase presupuse ale Luizei de anchetatori, Dincă nu a spus că sunt ale ei, iar aceste rămăşiţe de oase sunt cele mai panarame de oase pentru că nici măcar nu se ştie dacă sunt de natură umană, au fost duse în laborator şi foarte multe din aceaste oase nu s-a putut determina dacă sunt de natură umană sau animală! Aceste oase nu erau arse complet, nu erau calcinate, le-au decupat şi tot ce a fost mai bun de unde putea fi extras ADN a fost făcut pulbere. Tot ce a fost mai bun a fost distrus de INML! Acolo au decupat tot ce e ars, şi tot ce a fost bun deja a fost distrus. Acolo au nişte rebuturi, nişte oase din care nu mai poţi scoate ceva”, a spus Tonel Pop la România TV.

Nu este niciun raport al  FBI la dosar

În replică, surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru EVZ, că „până în acest moment, nu s-a primit răspunsul la comisia rogatorie transmisă autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii în cauza Caracal”. Mai exact, au precizat aceleași surse, la dosarul disparițiilor Luizei Melencu și Alexandrei Măceșanu, în care principalul suspect este Gheorghe Dincă, în momentul acesta nu exista niciun raport FBI. În contextul acestor informații, aflate de la anchetatori, i-am solicitat un punct de vedere avocatului Tonel Pop. „Am aflat ca la dosar, în momentul acesta, nu exista niciun raport FBI”, i-am transmis. „Nu știu. Ei mint ca nu au primit dar este imposibil. Au făcut NON stop corespondență cu FBI-ul”, a răspuns avocatul Tonel Pop.

Medic legist: „Nu poate fi vorba despre distrugere de probe”

Legat de acuzațiile aduse de avocatul Tonel Pop care susține că probele trimise la FBI ar fi fost diastruse la INML, dr. Gheorghe Alexandrescu, fostul șef al fost șef al Laboratorului de Prosectură al institutului, a explicat, pentru EVZ: „Probele care sunt analizate/expertizate în oricare laborator, de orice profil, „se pun în lucru” după ce, în cazul unor structuri neomogene, sunt alese porţiunile cele mai reprezentative, de regulă <păstrând o contraprobă>. Dacă proba analizată este suficientă cantitativ şi calitativ se păstreză în condiţii corespunzătoare porţiunea neutilizată pentru completarea analizelor cu noi teste solicitate de anchetatori dar şi ca rezervă pe post de contraprobă pentru reverificări”. În concluzie, susține medicul legist cu 44 de ani experiență în domeniu: „Termenul corect este acela de <consumare a unei părţi din probă>, în nici un caz nu de distrugere, ultimul termen definind noţiunea de a înlătura definitiv probele după o perioadă determinată de timp, conform normelor metodologice şi respectând normele de mediu privind deşeurile sanitare şi medicale. Distrugerea probelor se face pe baza unui proces verbal şi numai după expirarea termenului de conservare-păstrare”.

Expertiza cu butoiul, efectuată la Institutul Măgurele

Mult discutatul experiment al butoiului în care se presupune că Gheorghe Dincă ar fi ars trupurile Luizei Melencu și al Alexandrei Măceșanu a fost efectuat la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele, a dezvăluit jurnalista Adina Anghelescu, la Antena 3. Rezultatele din probatoriul anchetei privind expertiza butoiului și a cenușii găsită în curtea lui Ghoorghe Dincă nu exclud existența unei alte victime. „Ni se spunea că această expertiză nu a fost făcută. A fost făcută pe mai multe etape, atât la Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele cât și la INC (Institutul Național de Criminalistică n.r.). Butoiul era fabricat din aliaj de fier cu urme de mangan, prezenta urme de uzură foarte mare, pe suprafață avea urme de grăsime, texile, fire de păr și alte urme. Din analizarea compoziției chimice a fragmentelor osoase s-a stabilit că oasele găsite în butoi au ars la o temperatură între 600 și 1000 grade Celsius, iar oasele de la lizieră la o temperatură de până la 800. Pe oasele din butoi și cele de la lizieră au fost identificate aproximativ aceleași elemente, ceea ce a dus la concluzia că arderea lor s-ar fi produs în același butoi”, a spus Adina Anghelescu. Jurnalista a adăugat că „cenușa din butoi și cea ridicată de la lizieră prezintă elemente chimice aproximativ identice”. În plus, arderile s-ar fi efectuat la o diferență de timp. S-a făcut analiza oaselor de femur și de antebraț găsite atât în curtea lui Dincă cât și în lizieră. Toate probele de cenușă prezintă hidrocarburi care arată că s-a folosit benzină sau motorină. Specialiștii au concluzionat că arderea oaselor din butoi și a celor din lizieră s-a putut produce în același loc, adică în butoiul expertizat din curtea lui Dincă.

Complicele lui Dincă a recunoscut, dar nu este credibil

RISIPICEANU

Procurorii i-a confruntat, ieri, pe Gheorghe Dincă și pe Ștefan Risipițeanu, cel care, conform declarațiilor „monstrului din Caracal”, ar fi insistat să o violeze pe Luiza, după ce avăzut-o în mașina sa. La finalul audierilor, Tonel Pop, avocatul familiei Melencu, a declarat că declarațiile date de Risipițeanu în fața anchetatorilor nu pot fi luate de bune. Vecinul lui Gheorghe Dincă este confuz, nu știe cine este Luiza Melencu și cine este Alexandra Măceșanu și, concret, nu a oferit ofițerilor care se ocupă de caz nicio informație esențială. „A recunoscut foarte greu. Nu se înțelegea dacă e Luiza sau nu. A bâjbâit, se vedea că avea lecția învățată și spune la fel ca și Dincă. Nu se știe dacă vorbea de Alexandra. Risipițeanu susține că el nu a exercitat violență asupra Luizei, fata l-a bătut, ca și cum ar fi o victimă, el venind de bună voie la un sex la care fusese invitat de Dincă. El nu a spus efectiv că da, era Luiza”, a dezvăluit Tonel Pop.