Caz spectaculos la Timișoara.Tânără, cu jumătate din corp arsă, externată fără grefă
- Veronica Bursașiu
- 23 mai 2025, 15:13

A ajuns la Timișoara în stare gravă. Potrivit scorului ABSI (Abbreviated Burn Severity Index), nouă, riscul de moarte era 50%. Tânăra avea aproape jumătate din corp arsă.
Arsuri din cap până în picioare, după o explozie, tratate în Timișoara
ABSI enunță probabilitatea de supraiețuire în funcție de suprafața arsă, vârstă, gravitate, prezența legiunilor asociate. Riscul de mortalitate, în cazul tinerei, era între 30% și 50%. Timp de 27 de zile, cât tânăra a fost tratată în Unitatea Funcțională pentru Arși a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, s-a scris o poveste despre speranță, curaj, medicină și înaltă performanță.

Sursa foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara
Tânăra, de 26 de ani, a fost transferată în urmă cu 27 de zile din București la Timișoara. Ca să fie tratată pentru arsuri severe ce afectau aproximativ 42% din corp. Fata a ajuns la Timișoara cu diagnostic de arsură termică prin flacără. După o explozie în spațiu deschis. Avea leziuni la nivelul capului, regiunii cervicale posterioare, toracelui posterior și membrelor superioare și inferioare, bilateral, circular. Arsuri erau de gradul I, II A/B și III.
Externată fără grefe după patru săptămâni de tratament
Echipa medicală responsabilă de îngrijire a fost alcătuită din specialiști în chirurgie plastică și terapie intensivă. Din echipă au făcut parte: dr. Enikő Hordovan și dr. Panche Taskov – medici primari chirurgie plastică, dr. Ancuța Pop Coman și dr. Răzvan Papa – medici primari ATI, dr. Andreea Babii – medic rezident chirurgie plastică, precum și asistenți medicali, infirmieri, kinetoterapeuți și brancardieri din cadrul Unității Funcționale pentru Arși.
"Tratamentul a inclus debridare enzimatică aplicată pe 12% din suprafața afectată. Metoda permite îndepărtarea controlată a țesutului necrozat, precum și utilizarea plasmei bogate în trombocite (PRP) pentru a stimula regenerarea tisulară", explică medicii din spitalul timișorean. Aceștia au anunțat că după aproape patru săptămâni de tratament, pacienta a fost externată. Fără a necesita grefe de piele. Ceea ce a redus impactul estetic și riscul de complicații ulterioare.Nu e primul caz de succes al medicilor din Timișoara. Recent, un pompier din Baia Mare , rănit grav într-o explozie și internat cu arsuri pe aproximativ 40% din corpor a fost tratat și externat după o lună în stare generală bună.