Evenimentul Zilei > Actualitate > Cauze reale ale DEPRESIEI și SOLUȚII surprinzătoare
Cauze reale ale DEPRESIEI și SOLUȚII surprinzătoare

Cauze reale ale DEPRESIEI și SOLUȚII surprinzătoare

Editura Trei publică în România una dintre cele mai recente și apreciate cărți ale momentului care are ca subiect tematica depresiei și anxietății: Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare.

Scrisă de jurnalistul Johann Hari, cartea abordează un subiect pe cât de dureros, pe atât de prezent în viețile tuturor, fie în forme episodice, fie cu implicații grave, de lungă durată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este principala cauză de dizabilitate la nivel mondial, afectând peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele. Una dintre cele mai grave consecințe ale bolii este sinuciderea astfel că, din cauza depresiei, nu mai puțin de 800.000 de oameni mor anual.

Dincolo de teorie, Johann Hari împărtășește cu cititorii săi aspecte din propria sa experiență și luptă împotriva bolii. El a suferit de depresie încă din copilărie și a început un tratament cu antidepresive pe vremea când era adolescent. I s-a spus de nenumărate ori că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științele sociale la Universitatea Cambridge, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit.

Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectarea de alți oameni, de valorile importante, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. În căutările sale, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care pornește o revoluție, la un oraș brazilian care a interzis anunțurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei și anxietății, acestea l-au condus către oamenii de știință care au reușit să descopere acele soluții care funcționează.

Johann Hari este, de asemenea, autorul cărții Chasing the Scream, bestseller în topul New York Times, dedicat Războiului Drogurilor din SUA secolului trecut. Cartea a fost tradusă în 15 limbi și în prezent este adaptată pentru un scenariu de film la Holywood și pentru un serial documentar non-fiction.

A primit în două rânduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie) pentru reportajele privind războiul din Congo şi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, din Dubai. Scrie pentru New York Times, Los Angeles Times, The Guardian, The Spector,  Le Monde Diplomatique, the Melbourne Age și Politico și apare frecvent, în calitate de comentator, în cadrul emisiunii HBO „Real Time With Bill Maher”.

 

Este unul dintre cei mai urmăriți speakeri TED, discursul său „Tot ceea ce credeți că știți despre dependență este greșit” a fost urmărit de peste douăzeci de milioane de ori.

Cartea Legături pierdute. Cauze reale ale depresiei și soluții surprinzătoare, publicată de Editura Trei în colecția „Psihologia pentru toți” poate fi achiziționată atât de pe site-ul editurii, cât și din librării.