Evenimentul Zilei > Social > Catolicii și protestanții din Germania părăsesc pe capete bisericile
Catolicii și protestanții din Germania părăsesc pe capete bisericile

Catolicii și protestanții din Germania părăsesc pe capete bisericile

În 2019, peste 272.000 de catolici din Germania au ales să părăsească în mod oficial Biserica, refuzând să mai plătească taxele de membru, relevă o analiză publicată de La Croix.  

Este un adevărat fenomen, confirmat și de abandonul similar al bisericii de către un număr aproximativ egal de protestanți, nu mai puțin de 270.000 care s-au retras din evidențele bisericii protestante, pe tot parcursul anului trecut.

În fața acestei acute crize de încredere, reprezentanții acestor biserici cu o tradiție istorică în Germania își declară îngrijorarea și încearcă să reînnoade legăturile cu credincioșii.

Fiică a unui tată protestant și a unei mame catolice convertite la protestantism, Lara a fost crescută în spiritul credinței, fără a fi însă o practicantă constantă, relatează corespondenta publicației franceze La Croix la Berlin.

„Eu văd în religia creștină un ansamblu de valori, iar prezența divină mie îmi conferă un sentiment de încredere. Cu toate acestea, nu simt nevoia de a onora prin practicarea serviciului religios”, mărturisește Lara.

Ca urmare, tânăra de 30 de ani din Berlin dorește să părăsească cât mai repede Biserica, ea urmând să facă demersuri pentru a fi ștearsă oficial din registrele administrative ale acesteia.

Ea este doar unul dintre numeroasele exemple de catolici și protestanți care au ales anul trecut să renunțe la calitatea de membru al respectivelor instituții, dar și la plata impozitelor aferente.

Un alt aspect care confirmă interesul în scădere al germanilor pentru instituția Bisericii este acela că, exceptând căsătoria, toate celelalte tipuri de servicii religioase sunt în scădere. Această stare de fapt survine pe fondul controverselor care au subminat Biserica în ultima perioadă, acuzată că a gestionat defectuos cazurile de abuz sexual semnalate în rândul personalului sinodal.

La finele lui 2018, în Germania se înregistrau puțin peste 23 de milioane de catolici, reprezentând 27,7% din populația totală a țării, în timp ce protestanții înregistrează oficial 21 milioane de membri.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: