Evenimentul Zilei > Actualitate > Realitatea este umilitoare pentru români. Iar suferința prea mare. În cine să ne mai punem speranțele?
Realitatea este umilitoare pentru români. Iar suferința prea mare. În cine să ne mai punem speranțele?

Realitatea este umilitoare pentru români. Iar suferința prea mare. În cine să ne mai punem speranțele?

Femeia din Alba, care primea 15 lei din partea statului român, nu reprezintă singurul caz din România. Mulți români români sunt în aceeași situație.

F.J. din Alba, bătrâna care a trăit cu o pensie de 15 lei, pentru că nu i-a fost actualizată indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular, nu este o excepție. Și asta pentru că multe alte persoane se mai află în situația de-a primi din partea statului venituri mizerabile.

Despre această problemă a vorbit Violeta Alexandru, ministrul Muncii, și a explicat situația într-o postare pe contul de Facebook.

„Am terminat de centralizat toate informațiile! Nu am vrut să amân, să mă mut la alt subiect (la mine sunt zilnic zeci). Unde sunt eu incomodă pentru sistemul public este exact aici – nu las lucrurile din mână până nu se rezolvă, nu uit, nu amân.
Cazul doamnei F.J. din Alba, bătrâna căreia nu i s-a actualizat indemnizația după soțul decedat, pentru fiecare lună din stagiul militar efectuat de acesta în cadrul detașamentelor de muncă din cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, nu este singular. Din păcate, nu este!”, a spus ministrul. Violeta Alexandru estimează că mai sunt 1.000 de persoane în această situație.
„O greșeală care trebuie asumată”
„La prima estimare, rezultă că sunt peste 1.000 de persoane cărora statul le datorează bani. Acestea nu sunt pensii, sunt indemnizații pe o lege separată de legea pensiilor. Poate că nu a făcut-o nimeni intenționat dar tot greșeală se numește. O greșeală care trebuie asumată. Nu s-au introdus datele inițiale în aplicația electronică, s-a lucrat pe hârtie și, când a venit actualizarea în 2016, nu s-a făcut automat pentru că nu erau informațiile inițiale introduse.
Nu și-a mai amintit nimeni de dosarul din raft. România din sistemul public e plină de greșeli pentru că nu acceptă digitalizarea. Tot la hârtie și dosar are tendința să revină.”
I se dau banii retroactiv
Ministrul a spus că femeia din Alba va primi banii ce i se cuvin, retroactiv. „Între timp doamnei i se plătesc banii datorați. Pentru toată perioada din 2016 de la actualizarea cuantumului indemnizației. Noroc că am reușit, alături de parlamentarii PNL și de liderul grupului de la cameră, F. Roman, să scoatem recent, din legislație, perioada de prescripție de 3 ani pentru deciziile greșite imputabile statului. Există, când mă uit în spate, câteva lucruri concrete pe care le las la finalul acestui mandat.
Sunt, pur și simplu, revoltată. Îmi poate spune oricine că sunt prea exigentă, insensibilă la nevoile sistemului. Nu sunt dar nici nu accept să acoperim problemele, le scot la lumină și nu mă las până nu le rezolvăm. Am intrat în politică chiar pentru acest lucru – să nu mai acoperim problemele. Pot să fac acest lucru în echipa PNL. De ce nu s-au rezolvat aceste probleme până acum? Sunt totuși niște ani în care prin acest minister au fost mulți demnitari.
Sistemul public s-a mințit singur. Are probleme. Până nu le recunoaște și până nu muncim să le rezolvăm, nu se va face performanță în sistem. Cât pot, voi munci alături de cei care vor să îi rezolvăm problemele. De cei care nu se ascund, de cei care nu se ocupă să facă strategii ca să mă denigreze ci lucrează să rezolvăm aceste probleme”, a mai precizat Violeta Alexandru.