Evenimentul Zilei > International > CATALONIA DUPĂ ALEGERI. Unul dintre partidele separatiste cheamă la „NESUPUNERE”
CATALONIA DUPĂ ALEGERI. Unul dintre partidele separatiste cheamă la „NESUPUNERE”

CATALONIA DUPĂ ALEGERI. Unul dintre partidele separatiste cheamă la „NESUPUNERE”

Partidul separatist catalan radical de stânga CUP (Candidatura Unităţii Populare) a chemat, ieri, la „nesupunere", după victoria taberei separatiste în alegerile regionale din Catalonia.

„Suveranitatea catalană a fost clară", a declarat liderul partidului Antonio Bańos la o întâlnire cu militanţi ai formaţiunii sale, organizată într-un cartier din Barcelona, Poblenou.

Cu aproape 99% din buletinele de vot numărate, coaliţia pro-independenţă Junts pel Si – compusă dintr-un partid de dreapta, o formaţiune a stângii republicane şi asociaţii separatiste – s-a plasat în frunte, obţinând 62 de locuri în parlamentul regional.

Cu zece locuri de la CUP, care şi-a multiplicat scorul de trei ori comparativ cu alegerile precedente, tabăra separatistă este majoritară în parlament (72 de locuri din 135), aminteşte France Presse.

CUP este totuşi foarte departe ideologic de Artur Mas, figură de frunte a Junts pel Si ( "Împreună pentru da"), un conservator. CUP a anunţat în mod repetat că va refuza să-l învestească preşedinte. Printre altele, acest partid a cerut un "plan de urgenţă socială".

"De mâine, legea poate şi nu mai trebuie ascultată de catalani", a declarat Banos, chemând locuitorii regiunii la nesupunere, să nu mai aplice "legile nedrepte pentru clasele sociale catalane".

"Trebuie ca toţi catalanii să poată avea toate cele trei mese pe zi", a mai declarat el, într-o critică a politicilor de austeritate impuse de Madrid, dar şi la adresa guvernului regional al lui Artur Mas.

"Astăzi se naşte republica", a mai spus el, apărând o "republică demnă" şi "inalienabilă".