Evenimentul Zilei > Economie > Cât te costă vacanța de Paște la pensiune
Cât te costă vacanța de Paște la pensiune

Cât te costă vacanța de Paște la pensiune

Cei care vor să petreacă sărbătorile pascale departe de casă trebuie să se grăbească să facă rezervări, deoarece peste 70% din locuri sunt deja ocupate.

Proprietarii de pensiuni sunt aproape gata cu pregătirile în vederea primirii oaspeților de Paște. Tarifele medii practicate de aceștia pornesc de la 60-90 de lei de persoană pentru o noapte de cazare cu mic dejun și diferă în funcție de numărul de margarete afișate la intrare.

Atât prețurile mai mici față de cele practicate de hotelieri, cât și includerea în pachete a unor servicii ca ateliere de creație, drumeții sau spectacole i-au ajutat pe administratori să atingă un grad de ocupare de peste 70% până la această dată, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC).

Unde mai găsești locuri libere

Datorită situării în apropierea Capitalei, administratorii din Valea Prahovei și zona Bran-Moeciu se laudă cu un grad de ocupare de aproape 100%, astfel că este greu de găsit un loc liber, după cum arată datele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În schimb, în satele din apropierea mănăstirilor mai sunt camere disponibile.

În Bucovina, spre exemplu, circa 80% din locuri au fost deja rezervate, spune Niculina Vasiluț, președinta filialei ANTREC Suceava. Tarifele medii pentru un sejur de trei zile cu demipensiune variază de la 630 la 750 de lei de persoană și includ masa festivă, la care se vor servi bucate tradiționale, ca borșul sau drobul de miel, drumeții cu căruța sau ateliere de încondeiat ouă.

Și în Maramureș gradul de ocupare tinde spre 80%, iar cele mai multe solicitări au fost primite în ultimele zile. Cei care vor să se cazeze la pensiunile din zonă pot negocia tarifele, ne dă asigurări Victoria Berbecaru, președinta filialei județene a ANTREC. „La noi, majoritatea pensiunilor sunt cotate la două-patru margarete, iar prețurile se tocmesc. Diferența dintre tarife este dată de condițiile de cazare, căci, la masă, țăranca servește bucate din belșug”, spune aceasta. În medie, o persoană va plăti între 80 și 120 de lei pentru fiecare zi de cazare cu demipensiune, inclusiv masa festivă de Paște.

În 2014, numărul turiștilor care au ales Maramureștul pentru petrecerea vacanței pascale este mult mai mare față de anul precedent, mulți dintre aceștia fiind francezi și americani. În 2013, gradul de ocupare a fost de numai 65%.

Pensiuni la cheie

În Alba, administratorii de pensiuni spun că au redus tarifele comparativ cu 2013. Un sejur de patru zile all inclusive la o pensiune cotată la patru margarete costă 600 de lei de persoană.

Cei care vor să sărbătorească Paștele cu mâncare de acasă vor plăti mai puțin. În cazul unui grup de 14-16 persoane, care închiriază o pensiune la cheie în Alba, tariful este de circa 150 de lei de persoană. În Argeș, se găsesc oferte cu tarife de numai 40 de lei pe noapte/persoană, dacă excursia se face în grup de cel puțin 14 persoane, care aleg să petreacă măcar două nopți în unitatea respectivă.

„Estimăm că românii vor cheltui circa 50 de milioane de euro în minivacanțele de Paște și 1 Mai.”
DAN MATEI AGATHON, președinte FPTR