Cât de mare va fi taxa auto, de fapt. Guvernul dă vina pe PNRR
- Andrei Pospai
- 9 februarie 2025, 08:02

Românii vor avea de plătit o nouă taxă auto. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a declarat că măsura este conformă angajamentelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
O nouă taxă auto pentru vehiculele poluante va fi introdusă, în acest an, în România. Marcel Boloş apreciază că impactul va fi unul foarte mare, pentru că sunt vizați peste 8 milioane de proprietari de mașini vechi, transmite profit.ro.
Opt milioane de autovehicule, afectate de taxă
"Măsură ar urma să afecteze peste opt milioane de autovehicule. Ea este inclusă în cererea de plată numărul 4 din PNRR, care trebuie depusă până în luna iunie", a spus ministrul.
Acesta a explicat că noua taxă este asemănătoare celei introduse de Guvernul Tăriceanu, dar care a fost, la acea vreme, anulată la Curtea Europeană de Justiție.
Astfel, autoturismele şi utilajele grele care vor fi taxate în funcţie de numărul de kilometri parcurşi şi de nivelul de poluare.

Marcel Boloş. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC
"Taxa pe poluare nu face parte din reforma fiscală, dar ar urma să aibă un impact major, prin amploarea la care poate ajunge.
Milioane de autoturisme ar putea fi vizate. Vor fi taxate utililajele grele și mijloacelor de transport poluante în funcţie de numărul de kilometri parcurşi", a adăugat Marcel Boloş.
Putem pierde bani din PNRR
Acesta a mai explicat că o parte din banii din taxă se duc la autoritățile locale, iar altă parte la CNAIR, spre a fi utilizați la întreținerea drumurilor.
România ar putea pierde între 300 şi 600 de milioane de euro din fondurile europene alocate dacă nu va îndeplini cerința Comisiei Europene.
De altfel, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat și că România intenționează să solicite, în perioada iunie-iulie, o nouă tranșă de 2,7 miliarde de euro din PNRR.
Conform statisticilor, vechimea medie a autoturismelor din România a depăşit 15 ani, iar România este pe locul al treilea în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte vechimea parcului auto.