Cât de bună este șaorma, de fapt. Are mai puține calorii ca un burger
- Emma Cristescu
- 7 octombrie 2024, 08:01
Nutriționista Mihaela Bilic a explicat cât de sănătoasă de șaorma și de ce unele persoane trebuie să o evite. Pe data de 8 martie, s-a înregistrat cel mai mare număr de comenzi de gyros, la nivel național.
Românii, cei mai avizi consumatori de gyros
„Românii sunt cei mai avizi consumatori de gyros, un preparat tradițional din bucătăria grecească. Bucureștenii și orădenii au comandat în ultimul an cele mai mari cantități de gyros. Cele mai multe comenzi sunt înregistrate vinerea, iar peste 20% dintre comenzi sunt plasate pe durata weekend-ului. Cei mai mulți români comandă gyros de pui. Raportat la datele din ultimul an, cele mai multe comenzi de gyros sunt înregistrate în sezonul de primăvară, în mod special în luna aprilie.
Titlul de cel mai mare fan gyros din România îi revine unui utilizator din Constanța care, în ultimele 12 luni, a comandat în total 170 bucăți, în medie 14 gyros/lună. Un utilizator din Suceava deține recordul de cea mai scumpă comandă, achitând 2.000 lei pe o singură comandă cu gyros”, arată datele Glovo.
Cât de sănătoasă este șaorma, de fapt
Mihaela Bilic a spus că șaorma și gyros-ul sunt mai sănătoase decât fast-food-ul pe model american. Ea a declarat că șaorma cu multe sosuri și cartofi prășiți îngrașă și că cei care vor să slăbească trebuie să își comande șaorma cu mai puține sosuri.
„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți! Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români, față de varianta cu vită/miel și condimentele orientale din șaorma”, a spus nutriționista, potrivit Cancan.
Cum putem mânca șaorma fără să ne îngrășăm
Mihaela Bilic a spus că ambele preparate sunt la fel din punct de vedere nutrițional și că nu este o problemă să le consumăm atâta timp cât nu punem multe sosuri și cartofi prăjiți.
„Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de BIG este promovat”, a mai spus medicul, într-o postare pe Facebook.