Castelul căutat de sute de mii de turiști a fost redeschis

Castelul căutat de sute de mii de turiști a fost redeschis

Unul din cele mai mai îndrăgite castele din România s-a redeschis vizitelor în acest sfârșit de săptămână. Turiștii pot face tururi ghidate și pot afla povestea contelui Dracula, păstrând, conform normelor sanitare, distanțarea socială.

Pentru redeschiderea după lunile de izolare, conducerea Castelului Bran le-a pregătit vizitatorilor săi o serie de noutăți, printre care și bucuria descoperirii unor zone expoziționale surprinzătoare. Turiștii care vor cumpara biletele cu numerele 1, 10, 50, 100, 500, 1000, 2000, 3000, 4000 și 5000 câștigă turul de onoare.

”Pentru ca vizitarea Castelului Bran să fie o experiență plăcută, conducerea Companiei de Administrare a Domeniului Bran a luat deja toate măsurile pentru pentru ca obiectivul turistic să fie declarat de către instituțiile abilitate ale statului unul dintre cele mai sigure din România, în contextul pandemiei generată de răspândirea noului coronavirus. S-au instalat dispozitive cu substanțe dezinfectante la intrarea și la ieșirea din Castel.

La intervale regulate de timp vor fi dezinfectate balustradele și toate suprafețele cu care turiștii intră în contact, au fost amplasate coșuri speciale în care vor fi aruncate, în pungi închise, mănușile de unică folosință, pe traseul de vizitare s-au instalat panouri de semnalizare cu indicații de respectare a distanței sociale de siguranță, iar la intrare au fost montate dispozitive cu clor pentru dezinfectarea încălțămintei”, transmit reprezentanții castelului.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pe toată durata programului de vizitare, o parte a personalului Castelului Bran va fi la dispoziția vizitatorilor, chiar de la intrare, pentru a răspunde întrebărilor referitoare la modalitatea de a vizita obiectivul turistic în condiții de siguranță. Dacă va fi cazul, la cerere, se vor pune la dispoziția turiștilor măști de protecție și mănuși de unică folosință, la momentul achiziționării biletului de acces.

Pentru a simplifica vizitarea, traseele de urcare și de coborâre în Castelul Bran au fost delimitate cu ajutorul unor benzi de semnalizare montate chiar de la casele de bilete. De asemenea, în spațiile închise cele mai expuse unde își desfășoară activitatea personalul Castelului Bran, vor fi montate lămpi UV. Programul de vizitare este în intervalul 9.00 – 18.00 de marți până duminică, iar luni în intervalul orar 12.00 – 18.00. Biletele pot fi achiziționate și online.

Povestea ”Castelului lui Dracula”

Castelul Bran este un monument istoric și arhitectonic situat în Pasul Bran-Rucăr, la 30 de kilometri de Brașov. Cunoscut printre turiștii străini drept ”Castelul lui Dracula”, Castelul Bran are o istorie de peste şase secole, iar până acum a ajuns să atragă, anual, sute de mii de turiști.

Castelul a fost construit pe o fortificaţie de lemn edificată de cavalerii teutoni în anul 1225, pe cheltuiala saşilor, un secol și jumătate mai târziu. În anul 1377, şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de a construi, din resurse proprii, o cetate nouă. Aşa a luat naştere Castelul Bran.

Acesta a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategică în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole.În anul 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria, în semn de recunoştinţă pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. În comunism a fost în proprietatea statului.

În anul 2000, castelul a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg, intrând în proprietatea acestuia în anul 2009. Castelul Bran a devenit celebru în lume în urma romanului Dracula al lui Bram Stoker, oamenii găsind o asemănare foarte mare între clădirea reală și cea descrisă în carte.

Asta, în ciuda faptului că domnitorul Vlad Ţepeş, despre care deseori s-a spus că ar fi sursă de inspirație pentru poveste, supranumit el însuși ”Dracul” sau „Draculea” pentru pedepsele groaznice aplicate infractorilor, nu a pus niciodată piciorul în castel.