Evenimentul Zilei > International > America se pregătește de război: Casa Albă caută bani pentru o operațiune militară în Irak
America se pregătește de război: Casa Albă caută bani pentru o operațiune militară în Irak

America se pregătește de război: Casa Albă caută bani pentru o operațiune militară în Irak

Casa Albă lucrează la un plan care prevede ca o parte din banii ce fuseseră alocați pentru campania din Afganistan să fie redirecţionați către posibile operaţiuni militare în Irak, potrivit unor consilieri din Congresul american, relatează agenţia Reuters.

În timp ce este examinată posibilitatea unui răspuns la criza din Irak, oficiali de la Casa Albă le-au declarat congresmenilor că vor prezenta în această săptămână sau săptămâna viitoare o cerere către Congres pentru finanţarea “Overseas Contingency Operations“, cu propunerea de transferare a unei sume pentru Irak din banii care anterior fuseseră alocaţi pentru Afganistan.

Cererea va include unele detalii privind modul de cheltuire a banilor, au declarat consilierii respectivi pentru Reuters, preluată de Agerpres.

Preşedintele Barack Obama a afirmat că este deschis unei posibile acţiuni americane în Irak pentru a ajuta guvernul de la Bagdad să contracareze asaltul militanţilor islamişti.

În noaptea de luni spre marţi, Obama a anunţat că 275 de militari americani sunt în curs de desfăşurare în Irak pentru a proteja ambasada SUA la Belgrad şi pe cetăţenii americani care se află în ea, după ce jihadiştii au preluat controlul asupra nordului ţării. “Această forţă va rămâne în Irak până când situaţia securităţii nu o va mai cere”, a adăugat el într-o scrisoare adresată liderilor Congresului.

Potrivit Casei Albe, Obama s-a întâlnit noaptea trecută cu echipa sa de consilieri pe probleme de securitate naţională pentru a discuta despre ameninţarea ce-o reprezintă pentru Irak insurgenţii sunniţi.

“Preşedintele va continua să se consulte cu echipa sa pe probleme de securitate naţională în zilele următoare”, a afirmat Casa Albă, fără să ofere alte detalii.

La reuniune au participat secretarul de stat John Kerry, ministrul apărării Chuck Hagel, directorul CIA John Brennan şi alţii, menţionează Reuters.