Carnea de porc consumată de români, provenită în mare măsură din import. Cât ne costă acest „lux”

Carnea de porc consumată de români, provenită în mare măsură din import. Cât ne costă acest „lux” Carne de porc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii sunt nevoiți să plătească sume substanțiale pentru a cumpăra carne de porc. De altfel, cifrele oficiale arată că țara noastră are unele dintre cele mai mari preţuri din Uniunea Europeană, pentru acest tip de carne. Mai mult, o mare parte din cantitatea care ajunge în magazine, provine din străinătate.

Românii cheltuie anual o sumă importantă pentru a cumpăra carne de porc. Produsul nu provine de la producător locali, ci o mare parte din cantitatea care ajunge în supermarketuri este importată. Dincolo de acest aspect, prețurile din țara noastră pentru acest aliment sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Românii consumă carne de porc din import

Majoritatea produselor din carne de care ajung în rafturile rafturile supermarketurilor din România provin din alte țări. Fenomenul cu conduce la creșterea importurilor și implicit la diminuarea producției locale. Astfel, banii care ar fi putut rămâne în țară ajung la cei care vând carne de porc din fermele din Spania, Ungaria sau Germania.

Carnea de porc consumată de români, provenită din import. Cât ne costă acest „lux”

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În țara noastră, spre deosebire de media europeană, preţul plătit de abator către fermier este cu  15% mai mare. Prețul acestui produs a fost influențat de-a lungul timpului de pesta porcină, de scăderea efectivelor, dar și de costurile ridicate care îi afectează constant pe fermieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul de la poarta fermei

Din fermele din România, produsul pleacă la prețul de 14,5 lei/kilogramul.  În același timp, fermele din alte state europene o vând și cu 11 lei.

„Spania, un kilogram de carne de porc costă 13, 25 de lei, iar în Ungaria, 11,65 de lei", a precizat Sorin Minea, președinte Romalimenta, producător.

Din cauza lipsei ofertei variate de pe piața românească, cumpărătorii din țara noastră ajung să cumpere produse importate. Producătorii susțin că doar aproximativ 15% din carnea de porc din supermarketuri și piețe provine din țara noastră.

Carnea de porc consumată de români, provenită din import. Cât ne costă acest „lux”

Carne de porc.Sursa foto: Arhiva EVZ

Carne de porc din import, mai ieftină decât cea din producția locală

România este un jucător important în producția și de cereale greu și porumb. Dincolo de aceste cifre, producția de carne de porc este puternic afectată.

„Nu este doar o chestiune importantă, este și o chestiune rubinoasă, având în vedere că suntem o țară mare producătoare de cereale, grâu, porumb, pe care le exportam. Și iată că venim și importam 85% din lconsumul intern de carne de porc", a declarat Daniel Buda, europarlamentar.

De altfel, importurile de porci vii au crescut. Valoarea acestor achiziții a ajuns la 96 şi 108,5 milioane de euro pe an.