Evenimentul Zilei > Actualitate > Cariera lui Robert Lewandovski a erupt datorită unui vulcan
Cariera lui Robert Lewandovski a erupt datorită unui vulcan

Cariera lui Robert Lewandovski a erupt datorită unui vulcan

Atacantul polonez care va înfrunta România, vineri, pe „Arena Națională”, s-a consacrat în Bundesliga, la Borussia Dortmund. În mod normal, Robert ar fi trebuit să se transfere, în 2010, în Anglia, dar un fenomen extrem i-a deturnat în bine traseul sportiv

Robert Lewandowski este fotbalistul care dă naștere celor mai mari motive de îngrijorare înaintea partidei pe care România o va disputa, vineri, cu Polonia (ora 21.45, în direct la TVR 1), în preliminariile Campionatului Mondial.

Cotat la 80 de miloane

„Leșii” vor alinia pe cel mai mare stadion al țării o echipă bine articulată, sfertfinalistă la Euro 2016, în ofensiva căreia strălucește atacantul celor de la Bayern Munchen. La 28 de ani, plonezul Lewandowski face parte din grupul marilor vedete ale fotbalului actual și are o cotă de 80 de milioane de euro. S-a remarcat în tricoul echipei Borussia Dortmund și a confirmat la Bayern, acolo unde este bătut în cuie în ofensiva bavarezilor.

Lewandowski este genul de fotbalist care s-a născut golgheter. Mai întâi a fost cel mai bun marcator în liga a III-a, apoi în liga a II-a, pentru Znicz Pruszków.

Destinul s-a numit Eyjafjallajökull

În 2008 a făcut pasul către o echipă importantă a Poloniei, cu care a câștigat campionatul, în 2010, devenind și golgheterul primului eșalon. La 22 de ani, „Lewa” nu mai avea ce să demonstreze în țara natală și s-a înțeles cu englezii de la Blackburn Rovers, fiind dorit de Sam Allardyce, antrenor care a fost dat afară recent de la reprezentativa Angliei. Afacerea era ca și făcută, iar Lech Poznan urma să încaseze 4 milioane de euro. Însă, cu doar câteva ore înainte de-a decola spre Albion, avionul lui Lewandowski a fost anulat, din cauza erupției vulcanului islandez Eyjafjallajökull.

La acea vreme, traficul aerian a fost serios afectat, mai multe zile, din cauza norului de fum și cenușă. Pe fir au intrat nemții de la Borussia Dortmund, care au oferit cu 500.000 de euro mai mult decât englezii, și Robert a ajuns în Bundesliga. A devenit campion al Germaniei în 2011 și 2012, și a jucat finala Ligii Campionilor, în 2013 (1-2 cu Bayern). În 2014 a ajuns la Munchen și a mai câștigat cu Bayern, titlurile din 2015 și 2016. Anul trecut, într-un meci cu Wolfsburg, a marcat de 5 ori în 9 minute! Tot în 2015 a bifat un hattrick în Polonia – Georgia, în 4 minute.