Evenimentul Zilei > Social > Care sunt simptomele şi complicaţiile post Covid cel mai des întâlnite la pacienţi
Care sunt simptomele şi complicaţiile post Covid cel mai des întâlnite la pacienţi

Care sunt simptomele şi complicaţiile post Covid cel mai des întâlnite la pacienţi

Care sunt simptomele şi complicaţiile post -Covid cel mai des întâlnite la pacienţi. Mulţi pacienţi rămân cu tuse, tahicardie, ameteli şi dureri, după vindecare.
Care sunt simptomele şi complicaţiile post -Covid cel mai des întâlnite la pacienţi. Din păcate foarte mulţi pacienţi rămân cu sechele după ce se vindecă de Covid.  Un medic propune înfiinţarea unui program gratuit de monitorizare a acestor pacienţi.

Complicaţiile pe termen lung sunt destul de grave, durează destul de mult timp. Chiar americanii au vorbit de curând despre COVID-ul pe termen lung care, din păcate, afectează destul de mulţi pacienţi care au avut forme severe şi forme medii”, a spus medicul.

Care sunt simptomele şi complicaţiile post -Covid cel mai des întâlnite la pacienţi

„Simptomele neurologice sunt unele dintre ele. Personal am înegistrat şi foarte multe cazuri de sindrom metabolic şi diabet de tip 2 instalat după infecţia post-COVID. Alte efecte: insomnii, pierderea mirosului pe termen lung, uşoare stări de confuzie şi pierderi de memorie”, a spus dr. Simona Carniciu, duminică, la Antena 3.

E nevoie de un program decontat post-COVID

Medicul Remus Mihalcea vrea un program special pentru cei cu simptome pe termen lung şi care să fie gratuit.

„Am scris despre un astfel de program pe care doresc să-l propun în Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor din care fac parte, pentru a veni în sprijinul pacienţilor care au trecut prin această infecţie.

În momentul de faţă, pacienţii nu au un centru unde să se adreseze pentru a face un bilanţ de la A la Z. Ideea este să scutim oamenii de a face drumuri zilnice la spital sau la medicul de familie. Acest program trebuie decontat în totalitate de Casa de Sănătate”, a mai declarat dr. Remus Mihalcea.

Şi continuă: „Ideea e că toate persoanele care au aceste complicaţii pe termen lung şi simptome trebuie să fie analizate într-un centru post-COVID şi urmărite pe termen lung, să se vadă de unde a pornit problema şi ce li se poate face. Pe plan internaţional se vorbeşte din ce în ce mai mult despre long COVID. Ce este long-COVID? Persistenţa unor simptome la peste 3-6 săptămâni de la vindecarea pacientului”, a mai spus doctorul.

Long COVID: confuzie, complicaţii neurologice, dureri de cap şi oase

Simptomele pot fi: anosmie, dureri de cap, tuse, tahicardie, ameţeli, stări de confuzie, depresie, anxietate, dureri musculare sau articulare.

Şi atunci ar fi necesar un pachet de monitorizare post-COVID oferit în mod gratuit de casa de asigurări de sănătate care să conţină:

– consult de specialitate (medic pneumolog, ORL, cardiolog, neurolog, psihiatru/psiholog)
– analize specifice de sânge
– electrocardiograma, fibroscopie, ecografie cardiacă, CT pulmonar, test de efort cardio respirator

– în funcţie de rezultatul obţinut se poate institui recuperare cardiorespiratorie la nevoie, a scris  dr. Remus Mihalcea, pe pagina de Facebook.