Evenimentul Zilei > Social > Noi studii arată că simptomele de COVID-19 se resimt mai mult de şase săptămâni
Noi studii arată că simptomele de COVID-19 se resimt mai mult de şase săptămâni

Noi studii arată că simptomele de COVID-19 se resimt mai mult de şase săptămâni

Un studiu ştiinţific publicat marţi arată că simptomele COVID-19 precum oboseala, insuficienţa respiratorie sau pierderea gustului se pot prelungi mai mult de şase săptămâni la unul din trei cazuri.

Cercetători de la Universitatea din Geneva şi alte instituţii au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19, dintre care o treime au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, inclusiv cei care nu făceau parte din grupurile de risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Un număr important de pacienţi pot avea probleme  pe o perioadă mai lungă de timp

Potrivit experţilor, acest procent ridicat impune o campanie de conştientizare şi de informare, adresată inclusiv companiilor şi firmelor de asigurare pentru a se avea în vedere că persoane ce nu aparţin grupurilor de risc pot fi bolnave pentru o perioadă mai lungă de timp în care îi pot contagia pe colegii de muncă.

Simptomele cele mai comune sunt oboseala, urmată de insuficienţa respiratorie, pierderea mirosului şi a gustului şi, în proporţie mai mică, tuse persistentă şi dureri de cap, arată studiul. Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.

Universitatea din Geneva a explicat că studiul va urmări pacienţii şi pe termen mai lung (trei, şase şi 12 luni după contractarea virusului) pentru a înţelege mai bine consecinţele pe termen lung ale COVID-19.

Studiile anterioare au raportat că mai mult de trei sferturi dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 își pierd parțial sau total simțul mirosului – o statistică valabilă chiar și pentru cei care nu se simt bolnavi.

Care sunt simptomele COVID-19?

Unele persoane infectate cu virusul nu prezintă simptome. Când virusul provoacă simptome, cele mai frecvente includ: febră, dureri de corp, tuse uscată, oboseală, frisoane, dureri de cap, dureri în gât, pierderea poftei de mâncare și miros. La unii oameni, COVID-19 provoacă simptome mai severe, cum ar fi febră mare, tuse severă și dificultăți de respirație, care indică adesea pneumonie.

Persoanele cu COVID-19 se confruntă, de asemenea, cu simptome neurologice, simptome gastrointestinale (GI) sau ambele. Acestea pot apărea cu sau fără simptome respiratorii.

De exemplu, COVID-19 afectează funcția creierului la unii oameni. Simptomele neurologice specifice observate la persoanele cu COVID-19 includ pierderea mirosului, incapacitatea de gust, slăbiciune musculară, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, amețeli, confuzie, delir, convulsii și accident vascular cerebral.