Sechelele COVID-19 sunt periculoase. Ce controale urgente le recomandă medicii foștilor bolnavi

Sechelele COVID-19 sunt periculoase. Ce controale urgente le recomandă medicii foștilor bolnavi

Medicii avertizează pacienții care s-au vindecat de COVID-19. Chiar şi cei care au avut forme uşoare ale virusului trebuie să recurgă rapid la un control general. Sechelele lăsate de coronavirus pot fi riscante pentru organe importante.

Sechelele COVID-19 sunt periculoase! Cardiologii constată că sunt tot mai mulţi bolnavi cu inima slăbită în urma infecţiei, mulți dintre ei de vârste tinere. Amânarea tratamentului le poate fi chiar fatală. Un studiu recent arată cu unii încă se resimt luni de zile după contaminarea cu noul coronavirus.

3 săptămâni s-a luptat cu moartea Csaba Kalas, pe patul de spital, în luna martie, anul trecut. Pe soţia sa virusul a răpus-o. Lui i-a afectat grav plămânii. După ce s-a externat, a trebuit să ia antibiotice de 3 ori.

Pacient vindecat de COVID-19: Eu am suferit încă două luni şi jumătate. Ambii plămâni sunt afectaţi de fibroză

Csaba Kalas, unul dintre bolnavii vindecat de COVID-19, declară: „Eu am suferit încă două luni şi jumătate. Ambii plămâni sunt afectaţi de fibroză. Plămânul stâng a fost foarte afectat".

Ne puteți urmări și pe Google News

Citește și: Un doctor descrie suferința provocată de Covid „Ca și cum ai avea cioburi în plămâni"

Un studiu recent realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii confirmă impactul semnificativ pe care poate să-l aibă virusul SARS-CoV-2 în viaţa celor infectaţi. Una din 10 persoane care au avut COVID-19 prezintă simptome şi după 3 luni de la boală. La o lună de la vindecare, aproape un sfert dintre pacienţi continuă să acuze dureri musculare şi în piept, oboseală, dificultăţi de respiraţie şi lacune de memorie. Indiferent de cât de severă a fost infecţia, rămân aceste simptome.

Pentru a evita complicaţiile, pacienţii declaraţi vindecaţi trebuie să meargă cât mai repede la un control general, avertizează medicii.

Sechelele COVID-19 sunt periculoase! Tot mai mulți pacienți au inima afectată, chiar și la 40 de ani

Cardiologii raportează tot mai mulţi pacienţi cu inima afectată din cauza coronavirusului, chiar şi la 40 de ani. Pacienții c u plămânii afectaţi din cauza virusului tuşesc uneori mai rău după externare. Unii pot ajunge chiar la insuficienţă respiratorie şi tromboembolism pulmonar, după formele severe de COVID-19. Monitorizarea periodică şi tratamentul corect sunt esenţiale în aceste cazuri.

Cei care manifestă tulburări de echilibru şi dureri puternice de cap trebuie trimişi la neurolog. Dacă au palpitaţii, vor consulta medicul cardiolog. Pentru tulburări digestive, trebuie evaluaţi de către un gastroenterolog. Unii pacienţi rămân cu atacuri de panică, iar psihologul îi poate ajuta să depășească aceste tulburări.

Sursa: TVR