Evenimentul Zilei > Social > Care sunt mașinile cel mai ușor de furat. Pornirea motorului se poate face cu un simplu cablu USB
Care sunt mașinile cel mai ușor de furat. Pornirea motorului se poate face cu un simplu cablu USB

Care sunt mașinile cel mai ușor de furat. Pornirea motorului se poate face cu un simplu cablu USB

Conform specialiștilor, mașinile marca Hyundai și Kia pot fi furate în mai puțin de un minut, dacă hoții dispun de un încărcător USB cu care să pornească autovehiculul. De altfel, toate mașinile moderne care nu implică pornirea prin apăsare pot fi pornite cu ajutorul acestui cablu USB.

Producătorii de mașini marca Hyundai și Kia s-au confruntat în anul 2022 cu o creștere a numărului de furturi în multe state din SUA. De altfel, în mediul online au fost postate videoclipuri cu mai mulți tineri din orașul Milwaukee, din statul Wisconsin, care circulau pe străzile publice cu mașini coreene furate.

Mașinile marca Hyundai și Kia, o pradă sigură a hoților care folosesc „metoda USB-ului”

Modul în care acționează hoții constă în dezlipirea capacului coloanei de direcție și apoi demontarea slotului pentru chei. După, este folosit un cablu USB, cu care se rotește butonul de contact, pornirea mașinii și deblocarea direcției.

De multe ori, hoții aleg să fure vehiculele coreene care au un slot fizic pentru chei, pentru că modelele de pornire cu buton sunt mai greu de manipulat.

Vehiculele care folosesc o cheie fizică nu sunt echipate cu un dispozitiv antifurt instalat din fabrică, așa-numitul imobilizator, care folosește un cip (transponder) spre a autentifica o cheie față de ECU-ul unei mașini. Astfel, chiar dacă hoțul a reușit să copieze tăieturile fizice ale unei chei, mașina nu poate fi pornită decât dacă acel transponder a fost asociat cu autovehiculul, conform Cancan.ro.

Cea mai furată mașină din Germania este un model de lux

Poliția din Germania a transmis că cea mai furată mașină este un model de lux de la Range Rover. Mașina are o linie foarte frumoasă, fapt ce îi atrage pe hoți ca un magnet. Polițiștii germani susțin că doar în 2020 au fost furate 10.697 de autoturisme Range Rover Velar, care erau asigurate la diverse societăți de asigurare. Deși numărul de furturi este în scădere, totuși acest model de mașină rămâne pe locul întâi al topului realizat de polițiștii nemți.

„În 2020 s-au înregistrat cu 3.602 furturi de mașini mai puțin decât în 2019, dar tot este un lucru foarte grav. Nu înțelegem de ce acest model îi atrage așa de tare pe hoți”, a spus un șef din Poliția din Berlin.

Cele mai multe Range Rover Velar au fost furate chiar de la Berlin, capitala Germaniei. Statistica Poliției arată că doar din capitala Germaniei, în 2020 au fost furate de 2.267 autoturisme din acest model. Prejudiciul de care vorbesc polițiștii berlinezi trece de 50 de miloane de euro.

Topul mașinilor furate din Germania

Acest model de lux ocupă locul unu în topul celor mai furate mașini, cu 15,5 cazuri la 1.000 de automobile asigurate. Valoarea medie a prejudiciului a fost estimată la aproximativ 52.000 de euro. Locul al doilea în clasamentul celor mai furate mașini în 2020 în Germania este ocupat de modelul autohton BMW X6, cu o medie de 9 cazuri de furt. Valoare medie a prejudiciului a fost estimată la 45.408 euro.

Cel de-al treilea loc în topul celor mai furate mașini din Germania în 2020 a fost ocupat de sedanul fastback KIA Stinger. Acest model de mașină a înregistrat o rată a cazurilor de furt de 6,7 și o valoare medie a prejudiciului de 31.738 euro.

Se pare că hoților le plac mașinile mai mari, modelele de teren, fabricate de nume mari din industria auto. În afară de Range Rover Velar, alte tipuri de mașini căutate de hoți sunt Lexus NX – 4,4 cazuri și Toyota Land Cruiser – 4,3 cazuri. De asemenea, pe lista hoților, după Range Rover Velar, mai apar și mașinile Porsche, Mazda și Toyota Prius, acestea din urmă fiind ieftine și ușor de vândut pe piața est europeană și în Rusia.