Ce trebuie să facă românii pentru a beneficia în continuare de cardurile de energie

Ce trebuie să facă românii pentru a beneficia în continuare de cardurile de energie Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministerul Muncii a dat asigurări că românii care au beneficiat până acum de sprijin din partea statului pentru plata facturilor, o pot face în continuare, însă pentru asta e nevoie de un efort suplimentar.

Cardurile de energie au însemnat un sprijin consistent pentru mai mulți români, aceștia primind din partea statului 1.400 de lei pentru a-și plăti facturile la utilități sau pentru a-și cumpăra lemne de foc.

Cardurile de energie, acordate doar anumitor români

Ministerul Muncii informează că cererile procesate în toamna anului 2023, în special cele legate de alocările pentru achiziționarea de material lemnos, vor rămâne valabile și în primăvara anului 2024, fără modificări în condițiile de plată.

„Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanții care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire și a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a aprobat actul normativ pentru a asigura că majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată începând cu începutul anului, nu va afecta drepturile la ajutoare pentru încălzire deja stabilite și/sau plătite, cum ar fi ajutoarele pentru cei care se încălzesc cu lemne și/sau alte materiale solide sau petroliere.

Cardurile de energie

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Se va aplica scutirea de la plata debitelor

De asemenea, se va aplica scutirea de la plata debitelor în cazul în care acestea au fost deja stabilite prin decizia directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială județeană/a municipiului București.

„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară în contextul pandemiei, mai ales că multe persoane încălzeau și găteau la butelie pentru a suplimenta veniturile din categorii cu copii, aceștia fiind cei mai afectați în condițiile în care nu vor mai putea beneficia de același discount la cărți de măsură de protecție din cadrul încălzirii în contextul în care nu vor mai putea beneficia de același discount la cărți de măsură de protecție din cadrul încălzirii”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Cardurile de energie

Simona Bucura Oprescu Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Cardurile de energie expiră pe 31 martie

În debutul acestui an, Poșta Română a informat publicul cu privire la termenul limită de utilizare a cardurilor, subliniind că acestea pot fi folosite până la data de 31 martie 2024.

Utilizatorii au avut posibilitatea să achite cu aceste carduri facturile curente sau restante la energie electrică, gaz, lemne de foc și alte materiale de încălzire, exclusiv pentru consumul de la domiciliul beneficiarului.