Creșterea pensiilor. Motivul pentru care 1,6 milioane de români nu vor primi bani în plus

Creșterea pensiilor. Motivul pentru care 1,6 milioane de români nu vor primi bani în plus Recalcularea pensiilor. Sursa foto: Arhivă EVZ

Casele de Pensii parcurg ultima etapă în ceea ce privește recalcularea pensiilor. În urma noilor măsuri, 1,6 milioane de pensionari nu vor beneficia de pensii majorate. Totuși, aceștia ar putea avea speranțe pentru anul următor.

Casele de Pensii din România fac ultimele calcule înainte de majorarea veniturilor lunare ale seniorilor.  În această etapă, Casa Națională se află în faza negocierilor pentru contractarea sistemului informatic. Totuși, nu toți pensionarii din România ar urma să beneficieze de bani în plus.

Românii care nu vor beneficia de pensii mărite

După finalizarea procesului de digitalizare, angajații Caselor de Pensii vor finaliza calculele pentru celee 5 milioane de dosare ale beneficiarilor din România.  Astfel, din luna septembrie, aceștia vor primi noile pensii.

Conform oficialilor guvernamentali, normele de aplicare vor rămâne în transparenta până la duminică, 25 februarie.  În următoarea etapă, acestea vor fi adoptate și publicate în Monitorul Oficial. Acești pași vor fi parcurși după ce Casa de Pensii va semna contractul pentru sistemul informatic.

Ne puteți urmări și pe Google News
Pensii

Recalcularea pensiilor. Sursă foto: arhivă EVZ

Procesul de digitalizare, prioritar

După semnarea contractului pentru sistemul informatic, angajații din acest sector vor fi instruiți pentru folosirea programului. Ulterior, se va trece la etapa de evaluare și digitalizare. Pasul final este procesul de recalculare.

Până în prezent, casele de pensii teritoriale  au digitalizat peste 95% dintre dosarele beneficiarilor. Totodată, din luna mai și până în august, pensionarii ar urma să primească deciziile de recalculare. Din septembrie, majorările ar urma să fie aplicate.

Pensii

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensii mărite. Românii care nu vor primi mai mulți bani

Potrivit estimărilor, de aceste majorări vor beneficia aproximativ 3 milioane de români. Cei care nu vor avea veniturile mărite, ar putea beneficia de majorări în anii următori, având în vedere că indexarea cu rata inflatiei se va face la procentul recalculat.

Astfel, pe lângă cei 3 milioane de beneficiari ai majorărilor,  aproximativ 1,6 milioane de pensionari ar rămâne cu indexarea de 13,8%. Este vorba de românii care nu au contribuit mulţi ani la plată şi nici nu au contribuţii mari achitate.

Potrivit șefului Casei Naționale de Pensii, dacă în momentul în care pensia va fi recalculată și procentul va fi mai mic,  cunatumul aflat în plată se menține. În acest mod, pensia nu scade, iar indexarea cu inflația de anul viitor se va face la acel procent recalculat.