Pensionarea anticipată, după noua lege. Când vor fi trimise deciziile de recalculare

Salarii. Sursă foto: Arhiva EVZ

Recalcularea pensiilor se face în baza Legii 360, în funcție de formula nouă de calcul. Astfel, pensionarii primesc mai multe beneficii pentru perioadele contributive.

Toate dosarele de la casele județene de pensii sunt cuprinse în această procedură. Noua lege vine să rezolve toate inechitățile din sistem. Conform acestei schimbări, punctele de stabilitate se obțin doar pentru aceste perioade.

Pensii recalculate 2024. Condițiile speciale de muncă

După noua lege, definirea locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale se menține exact ca în legea anterioară. Locurile de muncă în condiții deosebite se referă la cele în care expunerea la factorii de risc poate conduce la îmbolnăviri profesionale.

Pensionari. Sursa foto: arhiva EVZ

Locurile de muncă încadrate în categoria condiții speciale, implică expunerea la factorii de risc pe cel puțin 50% din timpul normal de muncă.

Astfel, pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă, se adaugă patru luni la stagiul de cotizare. În timp ce pentru un an lucrat în condiții speciale de muncă se adaugă șase luni la stagiul de cotizare.

Pensia anticipată fără penalizări

Potrivit noii legi a pensiilor, o categorie de români se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Beneficiarii respectivi trebuie să aibă un stagiu de cotizare mai lung. Potrivit ministrului Muncii, bărbații se pot pensiona la 60 de ani, dacă au un stagiu de cotizare de 40 de ani.

„În ce priveşte pensia anticipată, este important ca românii să ştie că, pentru un stagiu contributiv de 40 de ani, se pot pensiona cu cinci ani mai devreme.Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensii majorate după Legea 360. Deciziile vor fi transmise în perioada mai-august 2024

Conform noilor prevederi, fiecare perioadă de muncă în condiții speciale/deosebite va fi valorificată în favoarea celui care se pensionează. Legea anterioară prevedea ca reducerea maximă a stagiului contributiv  în condiții speciale să fie  de 13 ani.

Beneficiarii vor primi deciziile cu pensiile recalculate în intervalul mai-august 2024.  Procedura de digitalizare a dosarelor de pensii a început deja. Aceasta va  facilita actualizarea informațiilor pe care Casa de Pensii le are în sistem.