Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online

Calvarul de care scapă pacienții. Documentul se va putea obține online Afecșinui ORL netratate: Sursa foto: Arhiva EVZ

Românii asigurați la sistemul public de sănătate au posibilitatea să solicite online cardul european de sănătate, documentul în baza căruia pot primi asistență medicală gratuită în statele UE. Astfel, cererea de eliberare a cardului european de sănătate poate fi depusă direct de pe telefon sau din fața calculatorului.

Calvarul de care scapă pacienții. Documentul care se poate obține online

Locuri de muncă

Sursa foto: Dreamstime.com

Cererea pentru eliberarea cardului european de sănătate se depune accessând carduleuropeandesanatate.ro. 

Astfel, pacienții scapă de cozile de la casele de asigurări de sănătate. Până de curând, cererile pentru eliberarea documentului care permite românilor  accesarea unor servicii medicale în statele europene se depunea n format hârtie, în scris la sediul casa de asigurări de sănătate de pe raza județului în care au domiciliul.

Cardul european de sănătate poate fi obținut gratuit și este valabil timp de doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cardul european de sănătate este valabil în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar și în Islanda, Norvegia și Elveția, menționează oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Serviciile medicale  care nu sunt decontate prin intermediul Cardului European de Sănătate

Conform sursei citate,  documentul mai sus menționat nu acoperă servicii medicale precum:

Sursă foto: dreamstime.com

– costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;

– nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei este de a obține tratament medical;

-nu garantează servicii gratuite, date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.

Mai exact, cardul  european de sănătate recunoaște posesorului calitatea de asigurat în toată Uniunea Europeană și în cele trei țări menționate mai sus.

Prestațiile medicale care sunt acoperite(n.r. gratuite) cu acest card includ tratamentele pentru bolilie cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.