Carantină. Prima localitate din Constanța, izolată din cauza infecțiilor

Carantină. Prima localitate din Constanța, izolată din cauza infecțiilor

Comuna Fântânele, din județul Constanța, a intrat în carantină, de azi, de la ora 14,00 pentru următoarele 14 zile, măsura fiind luată din cauza incidenței uriașe de cazuri confirmate, 8,41 la mia de locuitori

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a emis ordinul care prevede că localitatea Fântânele intră în carantină, ca urmare a depășirii ratei de incidență cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori. În acest moment, indicele, în localitatea din județul Constanța, a ajuns la 8.41/1.000 de locuitori. Mai precis, din populația totală de 1.664 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 14 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Primul focar din localitate a fost intregistrat chiar în familia primarului comunei Fântânele, Adrian Roșu, care de aproape două săptămâni s-a izolat la domiciliu. Opt din cele 14 persoane bolnave din sat sunt din familia edilului șef.  Adrian Roșu a declarat, pentru EVZ, că vineri își va face un nou test, sperând să aibă rezultat negativ, după ce primele două au fost pozitive. În acest fel va putea coordona comitetul local pentru gestionarea epidemiei în localitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prefectul de Constanța, Silviu Coșa, s-a deplasat spre Fântânele pentru a verifica modul în care autoritățile pun la punct măsurile de carantinare. „Nu este o măsură populară, dar este calea cea mai sigură către o revenire în Fântânele. Am încredere că oamenii din Fântânele vor înțelege că această carantinare este spre binele lor, iar autoritățile se vor asigura că toate normele sunt respectate”, a declarat prefectul județului Constanța.

Conform Ordinului privind instituirea carantinei zonale, carantinarea localității presupune următoarele obligativități, care au intrat în vigoare la ora 14.00:

- Se vor identifica toate persoanele cu domiciliul, reședința ori adresa declarată în Fântânele;

- Se limitează la maximum deplasarea persoanelor;

- DSP Constanța va evalua prioritatea de testare a persoanelor din localitate;

- Autoritățile locale și IPJ Constanța vor stabili rute ocolitoare;

- Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, prezente în spațiile publice închise și deschise.

În comuna Fântânele, care nu are alte sate în componență, vor fi interzise evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise; activitatea restaurantelor și cafenelelor, inclusiv a teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor; activitatea sălilor de păcănele, a sălilor de cinema, de spectacole și concerte. Slujbele religioase vor fi oficializate doar în exteriorul bisericii, cu prezența a maximum 20 de persoane; Ordinea publică va fi asigurată de jandarmi și polițiști.

Totodată, prin ordinul transmis de Departamentul pentru Situații de Urgență, s-au stabilit următoarele măsuri:

- Se vor dezinfecta periodic spațiile publice, după un calendar stabilit de DSP Constanța;

- Medicii de familie de pe raza localității vor monitoriza medical persoanele izolate la domiciliu și vor asigura asistență medical persoanelor cu diferite afecțiuni și patologii;

- Se va asigura continuitatea aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate;

- Se va asigura funcționarea continuă a serviciilor de utilitate publică și colectarea deșeurilor,

- Se va asigura continuitatea aprovizionării cu medicamente necesare tratamentelor uzuale.

Măsura de carantinare a localității Fântânele a fost luată după ce DSP Constanța a realizat o analiză de risc, avizată pozitiv și de Institutul Național de Sănătate Publică.