Aceste fructe delicioase pot fi consumate atât prospete, fiind unele dintre cele mai parfumate fructe din acest sezon, dar și o sursă bogată de antioxidanți, cât și ca materie primă pentru o băutură extreme se savuroasă. Este vorba despre căpșunată, un lichior tradițional care este făcut în casă.

Prin rețeta pe care o să v-o prezentăm, se va păstra atât parfumul intens al căpsunilor, cât si dulceata lor cărnoasă si plină de soarele verii.

Căpșunata este o băutură cu o concentratie alcoolică medie cu gust puternic de fruct proaspăt si un parfum dulce, caracteristic căpsunilor coapte

Ingredientele sunt pentru o cantitate relativ mică de capșunată, dar dacă vreți, puteți dubla sau tripla cantitățile.

Ingrediente

1 kg capsuni, 200 g zahar, 300 ml alcool dublu rafinat/tuica de casa, 200 ml apa.

  1. Spală căpșunile bine și curăță-le de codițe, apoi taie-le în jumătăți sau sferturi. Presară-le cu jumătate din zahar și lasă-le într-un recipient închis etanș, pentru minim 24 ore sau până când își lasă cât mai mult sirop.
    3. Strecoară siropul obținut din căpșuni și dă-l la frigider într-o sticlă, peste noapte. Separat, peste căpșunile rămase, toarnă alcoolul dublu rafinat sau țuica de casă (de preferat ca țuica să aibă minim 40 de grade)și lasă-le din nou peste noapte.
    Astfel, vei obține toată culoarea și aroma din căpșuni, în maceratul făcut peste noapte.
    5. Dimineața, combină siropul de căpșuni și alcoolul impregnat cu aroma de căpșuni.
  2. Combină restul de 100 g zahăr cu 200 ml apă și dă siropul într-un clocot, apoi toarna-l peste căpșunată (fierberea are rolul de a distruge bacteriile datorită zaharurilor)
    7. Toarnă căpșunata de casă în sticle perfect etanșe și depozitează-le în camară sau în locuri ferite de lumină, de preferat la loc răcoros.

O astfel de băutură de poate bea ca atare simplă sau cu un cub de gheață sau poate fi adăugată la alte băuturi pentru diferite combinații de coktailuri.