Caniculă, grindină și vijelii. Prognoza meteo, actualizată

Caniculă, grindină și vijelii. Prognoza meteo, actualizată Vremea. Sursa foto: Arhiva EVZ.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în 22 de judeţe. A fost emis și un Cod galben de caniculă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică valabilă în 22 de judeţe. A mai fost emisă și o avertizare de Cod galben de caniculă în București și 17 județe.

Până la ora 22.00, în judeţele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

În Maramureș, Moldova, Dobrogea, în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp).

Ne puteți urmări și pe Google News

Cod galben de caniculă

ANM a emis și o avertizare de Cod galben de caniculă, valabilă joi și vineri. Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Avertizarea vizează Capitala și județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Dolj, Mehedinți, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Ilfov și Olt.

Când vom scăpa de valul de căldură

Valul de căldură și disconfortul termic vor persista în regiunile sudice și în următoarele zile.

„Cum am avut în 13 iulie cea mai caldă zi la 59 de stații, când am avut recorduri ale temperaturilor maxime pentru o zi de 13 iulie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, cu siguranță al doilea val trebuie remarcat atât prin extindere, dar mai ales prin durată, pentru că el va fi de interes pe parcursul acestei săptămâni, până la finalul acestei săptămâni.

Pentru că și în următoarele zile, mâine, de pildă, în sudul țării, rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu, cu valori de temperaturi la nivelul maximelor, de așteptat între 38, până la 39 de grade și cu siguranță discutăm astăzi cu colegii de la Centrul de Prognoză când, într-adevăr, vom reuși să atingem chiar 40-41 de grade valori măsurate, pentru că modelele în continuare estimează posibilitatea ca sâmbătă să avem altă zi foarte călduroasă la sfârșitul acestei săptămâni”, a explicat directoarea ANM.