Deocamdată, nu există „soluții magice” pentru a contracara epidemia de coronavirus, așa că cea mai bună măsură rămâne, în continuare, igiena: spălat pe mâini cu apă și săpun!

Mihai Netea este unul dintre cei mai respectați biologi în domeniu. El afirmă că nu se știe când va fi atins vârful epidemiei de coronavirus în România, dar cercetările în domeniu avansează.

„Nu știm precis acest lucru, deocamdată acționăm în funcție de cum au acționat alte țări. În România sunt relativ puține cazuri, nu există o criză acută. Și România trebuie să fie pregătită, trebuie să ne pregătim pentru un scenariu pentru următoarele săptămâni și luni, să fim pregătiți în caz că situația s-ar putea agrava”, a declarat Netea pentru Digi 24.

Ca sfat transmis românilor, Mihai Netea precizează că „măsurile de igienă personală sunt foarte importante, dar și cele de reținere socială, de oprire a evenimentelor”, care au fost luate de autorități.

Referitor la apariția unui vaccin, profesorul Netea crede că mai devreme de anul 2021 nu vom avea un vaccin și doar un noroc chior ar putea schimba lucrurile! „Vaccinurile au avut nevoie de ani de zile pentru a fi dezvoltate, vorbim de niște tehnici care sperăm să fie depășite. Sperăm la un vaccin între 9 și 18 luni, cu noroc am putea avea ceva care să fie testat până la sfârșitul anului”.

Cum „nu există soluții magice”, singura opțiune de luat în seamă rămâne „spălarea pe mâini, dezinfectarea cu spirt și alcool de concentrație mare și să nu mai dăm mâna cu oamenii”.