Cancerul lovește în persoanele sub 50 de ani. Cauzele din spatele acestui fenomen dramatic

Cancerul lovește în persoanele sub 50 de ani. Cauzele din spatele acestui fenomen dramatic Cancer. Sursa foto: Pixabay

Cancerul lovește în persoanele sub 50 de ani. Mai exact, se constată un fenomen la nivel global cu privire la apariția bruscă a acestei boli necruțătoare. Cancerul cu debut precoce a crescut la nivel global cu un procent uluitor de 79%.

Cancerul lovește în persoanele sub 50 de ani

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la persoanele de vârstă mijlocie.

În timp ce adulţii cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenţei globale a cancerului din 1995 până în 2020, s-a înregistrat o creştere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani.

De ce tinerii se îmbolnăvesc de cancere la rate mai mari?

Expertul CNN în domeniul sănătăţii, dr. Leana Wen. Wen este medic de urgenţă şi profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington, oferă câteva lămuriri cu privire la acest fenomen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitoza, Meioza, CelulăCancerul lovește. Sursa foto: Pixabay

Tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân, cancerul de trahee, bronhii şi plămâni şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology.

Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă. În Statele Unite, cancerul pulmonar, cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de sân sunt cele patru cauze principale ale deceselor cauzate de cancer.

Cauzele din spatele acestui fenomen

Un raport al Societăţii Americane de Cancer a evidenţiat în special cancerul colorectal, care este acum principala cauză de deces prin cancer la bărbaţii mai tineri de 50 de ani şi a doua la femeile sub 50 de ani.

Fumat, Ţigară, Rău, Aburi, Aromă, ToxicCancerul lovește. Sursa foto: Pixabay

„Există o serie de ipoteze. Unii cercetători indică rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii, care este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului. Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente”, spune Dr. Wen.

Ce măsuri de prevenție trebuie luate

Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer. Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer. De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică.

Renunţarea la fumat şi reducerea consumului de alcool sunt paşi importanţi. Doar unul sau două minute de exerciţii fizice viguroase pe zi pot reduce riscul de cancer, la fel ca şi reducerea alimentelor ultraprocesate. Aceste modificări ale stilului de viaţă reduc riscul de cancer si reduc probabilitatea de boli de inimă şi de deces prematur, informează CNN.