Terapia cu celule imunitare și tratamentul cancerului cerebral. Rezultatele sunt revoluționare

Terapia cu celule imunitare și tratamentul cancerului cerebral. Rezultatele sunt revoluționare Sursa Foto: Dreamstime.com

Două studii clinice aflate la început sugerează că un tratament numit terapie CAR-T ar putea trata un tip agresiv de cancer cerebral, glioblastomul. Cu toate acestea, efectele sale pe termen lung sunt necunoscute.

Un nou tratament pe bază de celule imune pentru glioblastom, cel mai agresiv tip de cancer

Un nou tratament împotriva celui mai agresiv tip de cancer cerebral s-a dovedit extrem de promițător. Două studii clinice au arătat beneficiile în ceea ce privește reducerea tumorilor pe termen scurt.

Studiile au testat siguranța și eficiența unei terapii personalizate numită terapie cu celule T cu receptor antigenic chimeric (CAR). Aceasta presupune extragerea și manipularea genetică a celulelor imunitare ale pacienților. Acestea sunt cunoscute sub numele de celule T. Scopul este de a recunoaște și ataca mai eficient tumorile odată ce sunt identificate în organism.

Unul dintre studii, descris într-un articol publicat în martie în New England Journal of Medicine (NEJM), a inclus trei pacienți cu glioblastom recurent, ceea ce înseamnă că boala lor a revenit după chimioterapie și alte tratamente standard. Celulele T de la acești pacienți au fost modificate genetic pentru a viza două versiuni ale unui receptor numit receptor al factorului de creștere epidermică (EGFR) de pe suprafața celulelor tumorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cel de-al doilea studiu, publicat în revista Nature Medicine, cercetătorii au folosit celule CAR T pentru a ținti EGFR și un receptor suplimentar legat de tumori, numit receptor alfa 2 al interleukinei-13, la șase pacienți cu glioblastom recurent.

terapie, CAR-T

Ambele studii au constatat că terapia cu celule CART a fost sigură și a redus dimensiunea tumorii la toți cei nouă pacienți

În studiul Nature Medicine, pacienții au văzut aceste îmbunătățiri în decurs de 1-2 zile. În studiul NEJM, pacienții au văzut rezultatele în 1-5 zile. Tumora unui pacient NEJM a regresat aproape complet la cinci zile după un singur tratament. Tumora unei alte persoane a scăzut în dimensiune cu 60,7% după 69 de zile.

Cu toate acestea, aceste efecte nu au durat neapărat. Tumorile au revenit pentru doi pacienți din studiul NEJM, fie la 72 de zile, fie la o lună după perfuzia inițială.

Celălalt pacient nu a prezentat semne de reapariție a tumorii la mai mult de 150 de zile după tratament. Acesta a fost ultimul punct de evaluare al studiului, astfel încât nu se știe dacă acest lucru a avut loc ulterior. În cazul unui pacient, rezultatele miraculoase s-au întins pe parcursul a șapte luni.

Glioblastoamele sunt dificil de tratat

Tratamentul acestor boli se bazează de obicei pe intervenții chirurgicale pentru a le îndepărta. De asemenea, sunt necesare ședințe de chimioterapie și radiații pentru a distruge celulele canceroase. În fiecare an, peste 10.000 de persoane din SUA sunt diagnosticate cu glioblastom.

Doar 6,9% dintre aceștia supraviețuiesc mai mult de cinci ani după diagnosticare. Cei mai mulți mai trăiesc doar opt luni.

Noua terapie cu celule CAR T se află încă la început. Din acest motiv nu sunt încă disponibile date privind rata de supraviețuire pe termen lung a acestor pacienți. Cu toate acestea, oamenii de știință consideră că există motive de optimism.

terapie, cancer

Tratament pentru cancer. Cercetarea „demonstrează puterea incredibilă a celulelor CAR-T”

Studiile și rezultatele sunt promițătoare, crede și Dr. Bryan Choi, autorul principal al studiului NEJM. El este și chirurg specializat în tumori cerebrale la Massachusetts General Hospital.

Terapia cu celule CART a fost aprobată în SUA pentru tratarea cancerelor de sânge cum ar fi limfoamele, unele forme de leucemie și mielomul multiplu. Cu toate acestea, oamenii de știință s-au străduit să dezvolte terapia pentru tumorile solide, cum ar fi glioblastomul, deoarece celulele din cadrul acestora variază adesea în caracteristicile lor, ceea ce înseamnă că au mai multe modalități de a se sustrage sistemului imunitar.

Noile tratamente țintesc receptorii care sunt asociați în mod obișnuit de celulele glioblastomului, individualizându-le astfel pentru distrugere. Studiul NEJM a fabricat, de asemenea, celule T care pot produce anticorpi împotriva acestor receptori. Astfel, a fost oferit un al doilea mod de atac. Sunt necesare mai multe date pentru a evalua efectele pe termen lung ale acestor noi tratamente, iar studiile vor trebui efectuate pe grupuri mai mari și mai diverse de pacienți pentru a determina relevanța lor mai largă.

„Aceste rezultate sunt interesante, dar sunt, de asemenea, doar începutul - ele ne spun că suntem pe drumul cel bun în urmărirea unei terapii care are potențialul de a schimba perspectivele acestei boli greu de tratat", a declarat Dr. Marcela Maus, co-autor principal al studiului NEJM și director al Programului de imunologie celulară la Mass General Cancer Center din Massachusetts.