Sistemul medical din România face un pas modest înainte. Spitalul județean din Galați a fost dotat cu un aparat modern de tratare a cancerului.

 

Aparatul va fi folosit de către bolnavii din 4 județe. Este vorba despre acceleratorul liniar de particule. Vestea bună este că va putea fi folosit chiar din acest an.

 

Acest aparat are componente ajustabile ce îi permit să îndrepte radiația direct către zona în care se află tumoarea, iar țesutul sănătos din jurul acesteia este foarte puțin afectat.

 

Aparatul este unicul de acest fel pe linia București-Iași și se află la Secția de Radioterapie a spitalului din Galați, ceea ce înseamnă că aici vor veni să se trateze bolnavi din Constanța și Vaslui.

 

„Aparatul este montat, acum se fac testele pentru măsurarea radiaţiilor şi trebuie avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Posibil, în mai, iunie, să înceapă să trateze pacienţii. Totul depinde de avize, sunt măsurători speciale, trimitem probe la Viena. Aparatul trebuie să fie foarte bine calibrat ca să nu apară probleme în rândul medicilor, al pacienţilor. Vrem să aducem şi al doilea aparat, facem demersuri la Ministerul Sănătăţii. La Galaţi va fi un centru zonal, vor veni pacienţi din Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea, eventual din Vaslui şi Constanţa.”, a declarat președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, informează Mediafax.

 

Te-ar putea interesa și: