Evenimentul Zilei > Actualitate > Canalul Siret-Bărăgan, blocat în Parlament de un an de zile
Canalul Siret-Bărăgan, blocat în Parlament de un an de zile

Canalul Siret-Bărăgan, blocat în Parlament de un an de zile

Proiectul construirii canalului Siret-Bărăgan, abandonat timp de 26 de ani după ce a fost lansat de Nicolae Ceaușescu, a fost reluat la începutul anului trecut. Iată că, într-un an și jumătate de când a fost reluat la nivel teoretic, proiectul este blocat în hățișul legislativ.

În luna ianuarie 2014, Guvernul decidea să înființeze Administraţia Canalului Siret-Bărăgan, care să elaboreze studiile şi documentaţiile necesare pentru proiectarea şi realizarea Canalului Siret-Bărăgan. Acest proiect a fost aprobat în urmă cu 26 ani, însă a fost stopat din cauza lipsei fondurilor. Despre reluarea sa se discută încă din anul 2002.

Iată că, de mai bine de jumătate de an, proiectul de lege privind înființarea Regiei Autonome „Administrația Canalului Siret-Bărăgan” este blocat la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice și la Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, remarcă deputatul Vasile Iliuță, care a adresat o interpelare pe această temă ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

În replică, oficialul guvernamental a precizat că propunerea legislativă de înființare a Regiei Autonome „Administrația Canalului Siret-Bărăgan” a fost adoptată de către Senat pe 17 martie 2014 și prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 24 martie 2014.

După ce a parcurs procedurile legislative, fiind înregistrat la Camera Deputaților pentru dezbatere, a fost transmis pentru rapoarte și avize la comisiile de specialitate. După primirea acestora, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților pe 16 iunie 2014.

„În urma dezbaterii în plenul Camerei Deputaților, s-a solicitat raport suplimentar comisiilor de specialitate, proiectul de act normativ fiind retransmis acestora”, precizează ministrul Agriculturii. Acesta menționează că instituția pe care o conduce „nu are responsabilități privind gestionarea obiectivului de investiții „Canalul Siret-Bărăgan”. Ministerul Agriculturii urmează să aibă un reprezentant în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome ce va fi înființată.