Canada a pierdut 8,6 milioane de hectare de pădure în 2023

Canada a pierdut 8,6 milioane de hectare de pădure în 2023 Sursa: Digital Library Services

Un studiu dezvăluie că în 2023 Canada va doborî un record, acela al celei mai mari suprafețe de pădure arsă din istoria sa: 8,6 milioane de hectare.

Canada se așteaptă la noi incendii de pădure

Țara se așteaptă la un 2024 la fel de înflăcărat, unele provincii emiţând deja primele alerte de incendiu, scrie Courrier International.

Aproximativ 8,6 milioane de hectare de pădure au dispărut în doar trei sute șaizeci și cinci de zile.

Acesta este recordul trist pe care Canada l-a doborât în ​​2023, informează un studiu de la Universitatea din Maryland disponibil pe site-ul World Resources Institute și transmis de cotidianul canadian "The Globe and Mail". Peste 90% din aceste pierderi ar fi "legate de incendiile forestiere".

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai mare anomalie din lume

Considerând această dispariție "cea mai mare anomalie din lume", cercetătorii au spus că nu au văzut nimic asemănător în douăzeci și trei de ani de studiere a pădurilor țării.

Aceste pierderi depășesc chiar recordul anterior din 1989, "când au ars 7,6 milioane de hectare" – media fiind de 2,3 milioane de hectare arse în fiecare an în ultimele cinci decenii, potrivit datelor federale.

Tornadă

Sursa foto: Dreamstime.com

Aceste pierderi canadiene sunt unul dintre motivele pentru creșterea dispariției acoperirii forestiere globale (acoperire care nu include tropice), care a ajuns la 24% în 2023. "Anul trecut, cele mai grave episoade de incendiu de îngrijorare au fost cele din Canada", se precizează în raport.

Tendințe îngrijorătoare în Canada

Această tendință îngrijorătoare va continua probabil și în 2024, o mare parte din țară "confruntându-se deja cu condiții similare cu cele care au exacerbat sezonul teribil al incendiilor din 2023", inclusiv "seceta", precizează "Globe and Mail".

Țara se pregătește deja pentru această situaţie, guvernul federal a eliberat recent "285 de milioane de dolari [194 de milioane de euro] pe cinci ani" pentru a ajuta comunitățile "să gestioneze mai bine incendiile forestiere", în timp ce ar trebui recrutaţi "1.000 de pompieri în plus", preciza deja în martie CBC News, site-ul Radio-Canada.

De asemenea, unele provincii și-au emis avertismente legate de riscul de incendii mult mai devreme decât de obicei, cum ar fi Alberta, care și-a declarat începutul incendiilor de pădure "cu zece zile înainte" față de anii precedenți.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

articol sustinut