Cotidianul „Evenimentul zilei” demarează o campanie care prezintă problemele care erodează sportul românesc. Regresul gimnasticii, fotbalului, handbalului masculin și al atletismului este o realitate și are la bază organizarea defectuoasă, lipsa banilor sau dezinteresul și nepriceperea factorilor de decizie. Pentru reclamarea diverselor probleme puteți folosi adresa [email protected]

EVZ vă prezintă cazul unei gimnaste, Asiana Peng, care a abandonat sportul căruia i s-a dedicat în ultimii 14 ani. Tânăra a intrat în sală la vârsta de 4 ani și a sperat că, într-o zi, va câștiga măcar o medalie la Olimpiadă.

A dispărut din lotul olimpic

Povestea nu este despre succes, ci despre dezamăgiri. Asiana a avut potențial, după cum ne-a declarat Silvana, mama fostei sportive. „Stau mărturie cele peste 50 de medalii pe care le-a câștigat de-a lungul timpului. Astea sunt chestii concrete, nu povești. A fost invitată și de Nadia Comăneci la Oklahoma. Asiana părea să urmeze drumul firesc al unei viitoare campioane, mai ales că fusese promovată, de la Deva, la echipa națională. Însă, după ce a participat la un concurs în Franța, în iarna anului 2015, acolo unde a câștigat o medalie de argint, la bârnă, Asiana a fost îndepărtată din lotul olimpic.

„Și-au bătut joc de copii”

Silvana Peng nu se teme de cuvinte și acuză tripleta formată de Octavian Bellu, Mariana Bitang și Adrian Stoica, fost președinte al Federației Române de Gimnastică. „Copilul meu a avut de suferit din motive ce țin de rasism. Nu mă feresc să spun asta. Deci acești doi antrenori, Bellu și Bitang, care au făcut, „voluntariat” încasau împreună 14.400 de lei, lunar, și treceau pe la Izvorani când aveau chef. Au distrus 19 gimnaste în perioada 2012 – 2016. Bellu le spuneau să ne transmită, nouă, părinților, că suntem retardați pentru că ne-am dat copiii la gimnastică”, povestește Silvana Peng, care este de părere că cei doi antrenori sunt vinovați pentru regresul fără precedent al gimnasticii românești.

 „Ei au câștigat 300 de medalii, dar asta nu înseamnă că nu sunt mufați la bani publici. Asta îi interesează, banii. De ce nu și-au mai asumat și eșecurile? Și-au bătut joc de copii, și ei, și Adrian Stoica. I-au distrus psihic. Andreea Muntean a făcut psoriazis, nu știu dacă a scăpat de problema asta. Nu vedeți că este acceași gașcă? Andreea Răducan este o interpusă. Iar Adrian Stoica a rămas președinte de onoare în Federație”, a afirmat Silvana Peng.

Asiana se pregătește pentru Bac

Supărată pentru că Asiana nu s-a putut dezvolta în gimnastică atât cât i-ar fi permis potențialul, Silvana Peng a acuzat conducerea Federației. S-a ales cu un proces de calomnie, pe care l-a câștigat în prima instanță, iar Adrian Stoica a făcut apel.

I s-a deschis proces pentru calomnie

„Mergem la Curtea de Apel, acolo unde mi se cer daune de 100.000 de euro. Iar ei au plătit pentru asta o taxă de timbru de 8.250 de lei. Vă dați seama că banii ăștia se puteau duce pentru către întreținerea unei gimnaste? Eu cred că erau folositori”, spune Silvana Peng. Rămasă cu un gust amar după eșecul din gimnastică, Asiana se reorientează către studii.

„Acum are de dat BACul, se va îndrepta către o Facultate, vom vedea. Are inteligența de-a performa în orice domeniu. Părinților care și duc copiii la gimnastică le spun că, vor păți ca noi, după atâția ani de sacrificii și cheltuilei, vor primi umilințe”, conchide mama fostei sportive.