Evenimentul Zilei > Actualitate > CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cazul gravidei moarte după ce a născut gemeni. Surse din Spitalul Elias: „La noi au adus-o în moarte cerebrală și cu septicemie”
CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cazul gravidei moarte după ce a născut gemeni. Surse din Spitalul Elias: „La noi au adus-o în moarte cerebrală și cu septicemie”

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cazul gravidei moarte după ce a născut gemeni. Surse din Spitalul Elias: „La noi au adus-o în moarte cerebrală și cu septicemie”

Autoritățile au declanșat anchete peste anchete, pentru gravida ucisă de incompetența personalului medical de la Spitalul Județean de Urgență Călărași.

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a descins ieri la Spitalul Județean Călărași pentru a elucida con dițiile care au dus la moartea tinerei mame Veronica Georgiana Petcu, în vârstă de doar 24 de ani, din Borcea. „În urma anchetei putem sesiza Consiliul Județean sau Colegiul Medicilor”, ne-a spus Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Astăzi vor descinde la spitalul groazei și specialiști de la Direcția de Sănătate Publică. O anchetă a fost pornită și de către procurori: potrivit procedurii, în cazul deceselor suspecte, spitalele având obligația de a trimite procurorilor toate documentele medicale.

Oficialii de la spitalul călărășean își bat joc de oameni

Dr. Mariana Chiru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Călărași: „Gravida nu a murit la noi, a murit la Elias acum două săptămâni. De altfel, nu fac declarații la telefon, nici măcar nu știu dacă sunteți cine spuneți că sunteți. Veniți la spital și vă dau orice declarație”.Directoarea a încercat să arunce pisica în ograda altuia, deși în spitalul din Călărași a avut loc cezariana la care anestezist a fost un rezident. Acesta nu avea dreptul să intervină fără a fi asistat, deși tot acolo pacienta s-a ales cu o infecție gravă și tot acolo intervenția chirurgicală a trebuit să fie mutată într-o altă locație, după ce sala de chirurgie a fost inundată de apa țâșnită dintr-o țeavă care s-a spart.

Reamintim că pacienta a fost operată de cezariană de ginecologul Viorel Constantin. Acesta a declarat că „fără dubiu” femeia avea nevoie de cezariană şi că nu a trimis-o la un spital din Bucureşti, din cauză că travaliul avansa rapid şi ar fi născut pe drum. El a spus că, în timpul operaţiei, femeia a făcut stop cardio-respirator. „Operația a fost o reușită, întrucât copiii sunt foarte bine”, a spus ginecologul, citat de www.mediafax.ro. El a mai spus că a rugat-o pe colega sa să nu facă anestezie generală, ci rahianestezie și că aceasta, după șase încercări, nu a reușit, în cele din urmă intubând- o pe pacientă. Medicul a mai spus că „nu este corect” să răspundă el „pentru ceea ce face altcineva” şi că nu are ce să îşi reproşeze.

„Se vedea că i-au lipsit manevrele de resuscitare”

La Spitalul Elias, din Capitală, surse medicale ne-au precizat: „Pacienta a decedat zilele trecute, pe 20 și ceva februarie. La noi a fost adusă în moarte cerebrală și cu o infecție sep tică. Se vedea că i-au lipsit manevrele de resuscitare. Malpraxisul, dacă a fost, s-a întâmplat la Spitalul Județean Călărași, care, uitați-vă, ca majoritatea spitalelor județelor limitrofe, ce specialiști au!?”.

Răducu Filipescu, preșe dintele Consiliului Județean Călărași, este extrem de eliptic: „E o anchetă în desfășurare. Au venit și de la minister. Vom vedea a cui e vina. Nu vreau să fac nicio speculație”. Vicepreședintele Co le giului Medicilor din România, dr. Călin Bubuluț, spune că, potrivit procedurii, în cazul în care medicul va fi găsit vinovat el poate fi sancționat de la suspendare pe 3 luni până la excluderea din colegiu.

Ucise la naștere

Reamintim că, în luna iunie a anului 2011, două gravide și copiii lor au decedat în județul Călărași. Primul deces s-a înregistrat pe data de 6 iunie 2011, când Ioana Pătrașcu, o femeie de 37 de ani, din localitatea Șoldanu, a murit la Spitalul Municipal Oltenița. Se pare că femeia a făcut embolie cu lichid amniotic decedând în timpul nașterii, odată cu băiețelul ei, de 5 kg. La numai două săptămâni, după această tragedie, la Spitalul Județean de Urgență Călărași a murit cea de-a doua gravidă, Georgiana Oprea (18 ani), din satul Mihai Viteazul, comuna Vlad Țepeș, îm reună cu nou-născutul. Cauzele morții acesteia nu sunt cunoscute nici măcar după un an de zile de la deces.

Sesizați „MEDICUL DE GARDĂ”!

Dacă doriți să ne semnalați situații ilegale sau nereguli din sistemul sanitar, o puteți face la e-mail doctorevz@evz.ro, telefon 021.2022000 sau la adresa Evenimentul zilei, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, București – pentru „Medicul de Gardă”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: