E important să avem o schimbare în politică și să avem o schimbare în abordarea economică. S-a constatat, de fiecare dată când oamenii au fost săraci, populismul a prins și a dus la abordări dictatoriale. E o chestiune de siguranță națională să avem o economie funcțională”, declara Klaus Iohannis. De altfel, și în programul său, candidatul ACL spune că politica bugetară nu trebuie să o dicteze pe cea fiscală. În plus, liderul liberal, promite că va apăra cota unică de impozitare. „În ultimii 25 de ani, cota unică a schimbat cel mai mult economia românească. În România lui Victor Ponta, cota unică este în pericol să dispară, sunt atâtea pomeni electorale care trebuie acoperite, încât se va renunța la cota unică”, a spus Iohannis. Pe fondul acuzațiilor tot mai frecvente venite dinspre PSD, liderul liberal a fost nevoit și să dea asigurări că nu se va atinge de pensii. „Eu nu vreau să fiu președinte ca să vă tai pensiile. Eu vreau să fiu președinte ca să avem o economie funcțională ca să vă putem plăti pensiile”, a declarat candidatul ACL.

Relație tensionată cu ANI

POLITICA EXTERNĂ. „Voi fi omul românilor, președintele care duce România spre Occident, omul care vrea o relație bună cu NATO, SUA și UE”, a promis Iohannis, precizând că NATO, UE și SUA sunt „pilonii” politicii externe pe care o va avea. „Parteneriatul cu SUA trebuie dezvoltat”, a mai spus candidatul ACL.

JUSTIȚIE. În ceea ce privește relația cu Justiția, deși în programul său promite întărirea ANI, în declarațiile sale publice a criticat această instituție. „Nu m-am implicat eu în treaba Înaltei Curți, cum cred că nici ANI nu trebuia să se implice”, a reproșat el acestei Agenții faptul că a cerut judecarea cu celeritate a dosarului său de incompatibilitate.

„Au diplomă, dar nu știu să facă nimic”

SĂNĂTATE. „Descentralizarea spitalelor s-a făcut fără a se asigura şi finanţarea . Adică dai spitalele administraţiei locale, dar finanţarea se face tot prin minister şi Casa de Asigurări”, a spus candidatul ACL despre reforma în sănătate. El a apreciat că „prioritatea acordată sănătății trebuie să se reflecte într-o creștere a finanțării de la bugetul de stat”.

EDUCAȚIA. În ceea ce privește educația, și Iohannis este unul dintre cei care apreciază că: „Avem oameni care se uită la diplomă, dar care nu ştiu să facă nimic”. „Trebuie să vedem că avem o societate care nu respectă neapărat educația, unde cel cu o maşină de fiţe este aproape întotdeauna mai bine văzut decât cel care a performat şi este chiar un om de ştiinţe sau un profesor bun, o societate care aspiră la o diplomă pentru copii, dar nu o respectă. Toţi vor diplome universitare, dar nu contează în realitate ce competenţe au”, a arătat candidatul ACL.

„Să ne regăsim în Europa comună”

În ceea ce privește unirea cu Republica Moldova, în ultimele luni, candidatul ACL a avut o declarație standard: „Unirea R.Moldova cu țara este un lucru pe care numai Bucureștiul poate să-l propună și numai Chișinăul poate să îl accepte”, precizând că, dacă cetățenii moldoveni vor un stat comun cu România „nimeni nu-i poate opri”. Totuși, el insistă că ceea ce trebuie să facă România este să sprijine integrarea în UE a vecinilor de peste Prut. „Obiectivul nr.1, acum, e integrarea Republicii Moldova. Noi avem mult mai multe obligații față de Basarabia. Unii politicieni – și de la noi, și de la ei – spun că totuși integrarea europeană și dezideratul de unire cu țara sunt în contradicție. Eu spun că nu sunt”, a punctat Klaus Iohannis.

În 6 luni, vot electronic

Dacă va fi ales în funcţia de şef al statului, Iohannis va cere elaborarea în termen de şase luni a legislaţiei privind votul prin corespondenţă şi votul electronic, după ce Guvernul Ponta „i-a supus la umilinţe” pe cei din Diaspora. „Este inadmisibil să continuăm în acest fel procesul electoral în România. Nu mai suntem la începutul anilor 90, suntem în secolul 21, să ne comportăm ca atare. Nu vreau să mai avem niciodată o astfel de situaţie că românii nu pot vota pentru că Guvernul este inacapabil să organizeze calumea ziua votului”, a spus președintele PNL


Citiţi şi celelalte articole din Campania EVZ – "Mapă de preşedinte:

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Iohannis, „premierul Grivco” cu șase case

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Ponta, „candidatul James Bond”

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Ponta a intrat în turul doi cu „popcorn și băutură răcoritoare”

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Iohannis, „Profesorul Ghinion” și gafele sale

CAMPANIA EVZ. "Mapă de președinte". Victor Ponta, premierul care vrea să ajungă cel mai tânăr președinte

CAMPANIA EVZ. "Mapă de președinte". Klaus Iohannis, pas cu pas spre politica mare

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Candidații, prin ochii susținătorilor. Teodorescu, despre Ponta: „Nu este în stare să urască”

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Candidații, prin ochii susținătorilor. Rebengiuc, despre Iohannis:
„România are nevoie de un neamț”

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Carmen Iohannis, discreta primă doamnă a Sibiului

CAMPANIA EVZ "Mapă de președinte". Daciana Sârbu, la brațul soțului în drumul spre Cotroceni


 

 

REZULTATE TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 2 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 15 și 16 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.