Evenimentul Zilei > Actualitate > Călin Popescu Tăriceanu trimis în judecată. DNA îl acuză că a primit mită 800.000 de dolari
Călin Popescu Tăriceanu trimis în judecată. DNA îl acuză că a primit mită 800.000 de dolari

Călin Popescu Tăriceanu trimis în judecată. DNA îl acuză că a primit mită 800.000 de dolari

Călin Popescu Tăriceanu trimis în judecată în Dosarul Microsoft, în care DNA îl acuză că ar fi primit o mită în valoare 800.000 de dolari, pentru a-și acoperi costurile de campanie electorală.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA. El este acuzat de luare de mită într-un dosar instrumentat de DNA. Anunțul a fost făcut de DNA, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform rechizitoriului întocmit, procurorii au stabilit că Tăriceanu ar fi pretins și primit suma de 800.000 de dolari, în Dosarul Microsoft. Banii ar fi fost plătiți de o companie austriacă, Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, potrivit unor surse judiciare.

„În calitatea menționată, inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton ar fi pretins (în cursul anului 2007) și ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800. 000 USD. Acestea constau în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit procurorilor, Călin Popescu Tăriceanu ar fi apelat la un om de afaceri ca intermediar pe lângă firma austriacă. Acesta ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial. În urma acestui acord, Guvernul a adoptat hotărârile care urmau să permită acest lucru.

Călin Popescu Tăriceanu trimis în judecată

Banii, care reprezentau mita, ar fi fost plătiți în două tranșe, susțin procurorii, în cursul anului 2008.  Potrivit comunicatului, la 07.11.2008 a fost plătită suma 500.000 USD, iar la 25.11.2008 suma de 300.000 USD.

Reprezentanții firmei austriece au plătit acest commission prin intermediul unor companii offshore, iar banii ar fi fost folosiți pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală. Suma a fost transferată către o firmă de consultanță.

„În vederea confiscării obiectului infracțiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparținând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurența sumei de 800.000 USD, echivalent în lei – 3.204.640 lei”, se mai arată în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse.

Cum a ajuns Tăriceanu în Justiție

Pe 12 ianuarie, DNA a solicitat președintelui Klaus Iohannis să încuviințeze urmărirea penală în cazul lui Călin Popescu Tăriceanu. Pe 13 ianuarie, Klaus Iohannis a transmis ministrului justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului premier.

Pe 25 ianuarie, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. El a fost acuzat de săvârșirea de luare de mită în valoare de 800.000 de dolari, în Dosarul Microsoft.