Calendarul secret al lui Prigojin. Șeful Wagner, dat de gol de hackeri

Calendarul secret al lui Prigojin. Șeful Wagner, dat de gol de hackeri Averea lui Vladimir Putin a crescut cu peste două miliarde de euro . Sursa foto: Arhiva EVZ

O copie a calendarului lui Evgheni Prigojin, obținută de Die Welt de la un grup de hackeri, arată cât de profund a fost implicat liderul mercenarilor Wagner în regimul lui Putin.

Un general rus, care avea legături strânse cu gruparea Wagner, Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse care lupta în Ucraina - a dispărut deja din vizorul publicului și mai mulţi analiști susţin că a fost arestat.

Mai exact, Insider, împreună cu Die Welt, Dossier Center și Politico, a obținut mai multe fișiere interne ale Wagner de la un grup de hackeri autointitulați Bogatîri, sau „cavaleri”.

Unul dintre dosare este calendarul personal al lui Evgheni Prigojin, în care sunt trecute 17.824 de întâlniri pe o perioadă de aproape 10 ani. Fișierul original are o extensie .dba, un format asociat dispozitivelor Palm care nu se mai folosește ani de zile în Occident. Dossier Center a ajutat la conversia fișierului într-o variantă care poate fi citită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când a început relația de prietenie între Prigojin şi Vladimir  Putin

Nici purtătorul de cuvânt al Grupului Wagner, nici Dmitri Peskov, secretarul de presă al lui Putin, nu au răspuns la e-mailurile prin care se solicită comentarii pe marginea acestor dezvăluiri.

Relația lui Prigojin cu liderul de la Kremlin a început la Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin a frecventat New Island, unul dintre primele restaurante ale șefului grupării Wagner.

Calendarul are lacune în perioadele celor mai cunoscute operațiuni ale grupului Wagner, inclusiv anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 și alegerile din SUA din 2020, dar oferă o imagine de aproape a vieții de zi cu zi a lui Prigojin, notând totul, de la întâlnirile cu medicul său personal până la orele programate pentru administrarea suplimentelor alimentare.

Este, de asemenea, o cronică a puterii de la Kremlin, care dezvăluie cât de profund se integrase Prigojin în cercul lui Putin, lucrând ca membru de facto al cabinetului ani de zile, în timp ce trupele sale au devenit un instrument indispensabil al încercărilor Kremlinului de a extinde influența Rusiei în Africa și în Orientul Mijlociu. Relația lui Prigojin cu Putin a început în Sankt Petersburg, unde Putin mergea la New Island, unul dintre primele restaurante ale lui Prigojin.

Putin apare în calendarul lui Prigojin doar de două ori

Dar, deși cei doi au fost fotografiați împreună de mai multe ori, calendarul nu face lumină în ceea ce privește accesul direct al lui Prigojin la președintele rus. Numele lui Putin apare în calendarul lui Prigojin doar de două ori și nicio intrare nu înregistrează o întâlnire apropiată. Prima intrare este un eveniment din septembrie 2015, de la baza militară Donguz din Rusia, la care a participat și ministrul Apărării Serghei Șoigu, rivalul pe care Prigojin a încercat să-l dea jos prin revolta eșuată de luna trecută.

A doua este o conferință de presă susținută de Putin la Gostinî Dvor, un vast centru comercial din Moscova, în iunie 2018. Dar calendarul arată că Prigojin avea acces la cercul interior al lui Putin. Există 75 de note pentru Ruslan Tsalikov, care a ocupat funcția de ministru adjunct al apărării din 2012. Anton Vaino, șeful de cabinet al biroului executiv al lui Putin din 2016, a avut 73 de întâlniri programate cu Prigojin. Alte 36 de note au inscripția „НГША”, care înseamnă „șeful statului major”.

33 de note arată întâlniri sau discuții telefonice cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin

Acesta este aproape sigur generalul Valeri Gherasimov, devenit între timp al doilea mare dușman al lui Prigojin. 33 de note arată întâlniri sau discuții telefonice cu Aleksei Diumin, un fost bodyguard al lui Putin, care este acum guvernator al regiunii Tula. Diumin se numără printre aliații apropiați ai lui Putin în privința cărora există suspiciunim după rebeliunea eșuată a lui Prigojin.

În timp ce Prigojin era în marș către Moscova, în mass-media ruse au existat speculații că Diumin ar putea să-l înlocuiască pe Șoigu în funcția de ministru al apărării și că ar fi contribuit la negocierea acordului în baza căruia care Prigojin a depus armele și a plecat în Belarus.

Studiind aceleași note obținuți de la hackeri, CNN a dezvăluit că Serghei Surovikin, generalul rus aflat acum în arest la domiciliu pentru legăturile sale cu Wagner, era în secret un membru al grupului.

Alte 14 note îl menționează pe Dmitri Medvedev

Alte 14 note îl menționează pe Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte al Rusiei între 2008 și 2012, deși unele dintre aceste informații se referă la întâlniri cu asistenții săi.

Absența întâlnirilor unu-la-unu între Prigojin și Putin ar putea fi explicată printr-un număr mic de note care includ cuvântul „președinte”. Una dintre acestea este o petrecere de Anul Nou. Alte două au nume de țări – Germania și Coreea – împreună cu cuvântul „președinte”.

Numele țărilor ar putea fi coduri pentru anumite locații, deoarece Prigojin și agenții săi se-străduiau să-și acopere urmele. De obicei, angajații Wagner se identifică și semnează documente folosind numere de identificare din trei sau patru cifre, iar majoritatea întâlnirilor lui Prigojin cu angajații Wagner sunt prezentate în acest fel, scrie businessinsider.com.